Брашното е познато на човечеството от хилядолетия. То е хранителен продукт във формата на прах, получен вследствие на смилане - най-често на някаква зърнена култура. Но може и да се получи от ядки,
царевица, ориз, дори от някои плодове и зеленчуци.
Брашното намира широко приложение в хранително-вкусовата индустрия по целия свят. В някои страни дори се смята за основен хранителен продукт. Няма домакиня, която не използва брашно. Въпросът е:
използва ли правилното брашно?
Кое брашно за какво е?
Обикновено брашно – то се прави от твърда и мека пшеница, може да е бяло или не, обикновено съдържа между 8% и 11% протеин (глутен) и е най-разпространеното брашно. Използва се за
всякакви видове тестени изделия в домакинството.
inm
Брашно от
просо – не съдържа глутен. Използва се за направата на десерти и сладки хлябове заради сладкия си вкус.
Брашно от овес – богато на протеини и минерали. Чудесен заместител е на обикновеното брашно за направата на тесто. Прави се от същия онзи овес, който се съдържа в
зърнените закуски. Съдържа белтъци, които се усвояват по-добре от оргазнима.
Брашно от ръж – има ниско съдържание на глутен. Използва се при направата на
диетични хлябове, които са плътни и тъмни.
Брашно от амарант – не съдържа глутен. Богат на повече протеин от всички останали безглутенови зърнени култури. Използва се при направата основно на сладкиши, каша за закуска,
както и за направата на блат за безглутенова пица.
Брашно от ечемик – има ниско съдържание на глутен. Богато е на фибри и има мек вкус на ядки. Чудесно е за направата на палачинки и бързи хлябове.
Брашно от
елда – то е цветно и има лек сладък вкус. Не съдържа глутен. Най-подходящо е да го използвате за направата на палачинки, прясна паста и нудълс.
Брашно от нахут – безглутеново. Можете да го използвате като заместител на яйцата при приготвянето на веган ястия. Използва се предимно в арабската кухня за
приготвянето на известните тънки питки.
inm.com
Брашно от сорго – соргото е богато на протеини зърно и е добра алтернатива за хора, които са чувствителни към глутен. Добре се комбинира с други видове брашно, които подсилват
вкуса му.
Брашно от спелта – спелтата е древен сорт пшеница. Брашното от тази култура има ядков вкус и висока хранителна стойност. Тя е богата на ниацин, който е необходим за обмяната на
веществата и обновяването на клетките.
Пълнозърнесто брашно "Грахам" - богато съдържание на целулоза и бавно усвоими въглехидрати. Подходящо е за приготвянето на домашен хляб.
Брашно от лимец – лимецът е вид дива пшеница, който е богат на витамини, фосфор и белтъчини. Съдържа балансирано ниво на глутен и е подходящ за приготвяне на диетични тестени
изделия.
Кокосово брашно – безглутеново. Има деликатен вкус на
кокос, богато е на фибри и се използва за направата на сладкиши и като вкусна добавка към шейкове.
Бадемово брашно – то не съдържа глутен. Само една малка доза от него (около ¼ ч.ч. ) е достатъчна да придаде на тестото завършеност, уникален бадемов вкус и аромат.
Най-добро приложение има при направата на сладкиши.
inm.com
Царевично брашно – също не съдържа глутен. Съставна част е на курабийки, сладкиши и хлябове.
Брашно от киноа – то е най-хранителното брашно на пазара. Не съдържа глутен. Можете напълно да замените обикновеното брашно с това от
киноа при приготвянето на сладкиши.
Оризово брашно – може да се получи от бял или кафяв
ориз. Не съдържа глутен и е идеално за сгъстяване на сосове.
Брашно от тапиока – тапиоката е нишесте, извлечено от корена на маниока. Не съдържа глутен, има ниско съдържание на протеин и дава по-лепкава текстура, добавено към безглутенови
рецепти. Идеално е за сгъстяване на сосове и супи, както и за пълнеж на пайове.
Брашно от рошков – рожков е вечнозелено, храстовидно дърво. Рожковът
е популярен подсладител, дори се използва като заместител на шоколада при направата на торти и сладкиши. Можете да го смесите с какао за по-добър вкус.
Конопено
брашно – богато на протеини, мастни киселини и фибри. Можете да добавите директно към салати и смутита, а също и да използвате за направата на сурови крекери, кифли, бисквити.
Брашно от мексит – има високо съдържание на фибри
и е стабилизатор на кръвната захар. Придава орехов вкус на хляба и сладкишите. Използва се още за желета, сладоледи, супи и за овкусяване на месо и риба.
Thinkstock/Guliver
Брашно от камут – подходящо за приготвяне на пица и
паста. Има по-ниско съдържание на глутен, в сравнение с останалите пшенични култури.
Вече знаете с какво да замените обикновеното брашно, за да направите тестото по-полезно и вкусно. А гостите ви да останат смяни от простичките рецепти, превърнали се в деликатес и наслада за
небцето!
- iNews
- Novinite
- Econ
- Jenite
- Div
- Sporta
- FitWell
- Sportuvai
- Peika
- Programata
- Doctoronline
- News in English
Тайните на брашното
Или как да си приготвим най-полезните тестени изделия!
Добави коментар