Конопен протеин

Храна за вегетарианци, вегани и не само!
Конопен протеин

Конопът е растение, което е познато още от хиляди години и до ден днешен се смята за една от най-старите растителни култури. Отдавна учените са установили, че конопеното семе е суперхраната на бъдещето.

Конопеният протеин се прави от конопените семки. Протеинът е абсолютно най-добрият и пълноценен източник на витамини, минерали, пробиотици, ензими и аминокиселини, които могат да ви подпомогнат в поддържането на активен начин на живот. Конопеният прах има и оптимално съотношение на омега 3 и омега 6 есенциални мастни киселини, поради което има невероятно въздействие върху жените страдащи от всякакъв вид менструални смущения или такива с менопаузата. Благотворният му ефект е зашеметяващ и в борбата със суха коса и кожа.

Конопеният протеин има най-високата концентрация на глобуларен едестин с цели 65%, което моментално го поставя на първо място сред растителните продукти. Едестинът е от особено значение за доброто функциониране на имунната система.

Например в 100 грама сурово конопено семе има около 35-40% чист, напълно усвоим протеин. Калориите са 549, от които калориите от мазнини са 369, общите мазнини са 41 грама, холестерол 0, общо въглехидратите са 15 грама, фибри 9.3 грама, захари 0, белтъчини 30-35 грама и вода 13.86 милилитра.

Защо да го включите в ежедневието си?

Конопеният протеин се доближава много до профила на яйцата, но е тяхната веганска версия. Разликата е, че той съдържа омега 3 есенциални мастни киселини. Съдържанието му на всички незаменими 18 аминокиселини е от изключителна важност за растежа в детска възраст, както и за формирането на ензимите. Подходяща храна за спортисти, за хора страдащи от нисък имунитет, като подобрява гъвкавостта и издържливостта. Добро средство за детоксикация без да води до загуба на минералите необходими за поддържане на отлично здраве. Незаменимите мастни киселини са мощни антиоксиданти и имат противовъзпалителни свойства. Също така помагат за изгаряне на излишните мазнини, като доставят леснодостъпна енергия, способстват за изхвърляне на токсините, регулират хормоналния баланс, подхранват мозъка, очите и намаляват опасността от инсулт и инфаркт.

Конопеният протеин е добра алтернатива за хората страдащи от лактозна и глутенова нетолерантност. Включете го в ежедневното си меню ако сте вегани, вегетарианци или поради друга причина не можете да приемате животински протеини. Отличен източник на енергия е по време на всякакъв вид вирусни или бактериални заболявания, тъй като лесно се усвоява от организма без да повишава допълнително телесната температура.

Добавяйте го към сутрешното си смути. Имайте предвид, че консумирането на кокосово масло заедно с конопен протеин или конопено семе увеличава ефективността и усвояването на омега 3 мастните киселини.


източник: goodhempnutrition, livestrong.com

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април