Така, както е тръгнало, в скоро време въглехидратите ще се превърнат в новите наситени мазнини. А гликемичният индекс... у-у, той е на път за стане по-страшен и от холестерола. Колкото по-висок, толкова по-страховит.
Сега, за да не звучим твърде небрежно, ще споделим, че и ние търсим начини за намаляване количеството на индустриално преработени въглехидрати в менюто си. Къде успешно, къде не чак толкова. Обикновено увенчалите се с успех опити включват заместването на продуктите, които консумираме просто ей така – за удоволствие. Джънка, с други думи.
Заместването с какво, ще попитате вие. С нахут, пък, ще отговорим.
Да, пределно сме наясно, че нахут нито е дума, която звучи апетитно, нито храна, която ви кара да припадате от вкусови оргазми по време на консумация. Но пък е с изключително нисък гликемичен индекс (4), има само 27 гр въглехидрати (от 100) и е сравнително беден на фитинова киселина, чието количество може да бъде допълнително редуцирано чрез накисване и/или варене под налягане. В същото време е що-годе добър източник на протеин, фибри и мед и съдържа сериозно количество фолиева киселина и манган.
И най-важното е, че може да бъде приготвен вкусно. За целта ще са ви необходими само следните продукти:
-
произволно количество нахут, сварен (собственоръчно в тенджера под налягане или от консерва)
-
студено-пресован зехтин
-
къри, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Взимате си предварително сварения нахут и го полагате на кухненска хартия, за да изсъхне. Когато сте готови с изсъхването, взимате тава с големина, адекватна на избраното от вас количество нахут. Разстилате варивото на един слой в тавата и го поръсвате с консервативно количество зехтин и подправките.
Пристъпвате към печене в предварително загрята до 200ºС фурна. Процесът отнема около 35-40 минути или докато нахутът придобие хрупкава консистенция.
Наривате в купа или друг удобен съд и сядате да гледате любимия си филм. Или пък взимате на следващия ден в хартиена кесия, за да ви е още по-забавно, докато се правите, че работите, а всъщност четете нас ;)
Добави коментар