Етично ли е да се тъпчем с киноа?

Мили привърженици на всичко, що е устойчиво и еко
Етично ли е да се тъпчем с киноа?

Само допреди няколко години никой не беше съвсем сигурен как се произнася киноа, а още по-малко информация имаше по въпроса за кулинарното й приложение. По бодибилдърските форуми само споделяха, че "май се вари като ориз" и толкова... След време се оказа, че киноа е един нелош заместител на пълноценния животински протеин, тя бързо се окичи с етикета суперхрана и бизнесът с него буквално процъфтя пред очите ни. Днес всички "знаят" колко полезно е зрънцето и могат да ви споделят рецепти с него оттук до 10 биомагазина по-надолу, където ще ви предложат минимум три разновидности на южноамериканското чудо на чудесата.

Не обичаме да боравим с шаблони, затова ще кажа, че като най-ревностен потребител на киноа се очертава една група от хора, която стандартно се гордее с отговорния си и природосъобразен начин на живот, като цяло и пазаруване и хранене, в частност. Ориентирате се в необходимите изисквания за целта, нали – отказ от месо и животински продукти, предпочитане на локално отгледани сезонни плодове и зеленчуци, даване приоритет на българската продукция, биопродукти, феър трейд изделия, занимание с благотворителност, доброволческа работа и т.н., и т.н...

Парадоксът е, че в отговор на завишеното търсене, цената на киноа през последните 6-7 години е нараснала трикратно, а все повече опортюнисти отиват в района на Андите (където се намират оптимални условия за отглеждане на тази култура) с намерението да се облагодетелстват от тази тенденция, без да си дават сметка, че култивацията трябва да бъде съобразена с някои традиционни практики, за да бъде екологична.

Високите цени стават причина киноа все повече да отпада като основен източник на хранителни вещества за местните хора, които прибягват но далеч по-лоши и, на всичкото отгоре, вносни алтернативи. Опортюнизмът пък води до злоупотреби и непрекъснато влошаване на природните условия за отглеждане на растението, а местните фермери, които доскоро са отглеждали разнообразни култури, в момента сеят само киноа. Както скоро The Guardian бяха писали, уж добронамерените и морални любители на здравословното хранене в развитите страни, неволно причиняват бедност в развиващите се страни. Пак там беше даден и един аналогичен пример с другия любим заместител на месото и млякото – соята. Истината е, че отглеждането на соя е една от двете основни причини за обезлесяването на Южна Америка. Заедно с отглеждането на добитък, създаването на плантации за соя води до изсичането на гори и унищожаването на големи тревисти райони.

Но докато соята преди време е била фураж за животните, киноа доскоро е изхранвала бедните селяни в Андите. Това все повече представа да бъде факт, тъй като модерният свят иска да спасява животните, климата, здравето си и да изглежда добре.   

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май