Тайната на японското дълголетие

Тайната на японското дълголетие

Тайната на дълголетието е една от най-примамливите за хората по света и те от векове се опитват да я разгадаят. Това, до което човечеството е достигнало като познания до момента е, че едни от най-възрастните хора в света са японците. Дори най-старата жена в целия свят е японка – 117-годишната Мисао Окава, която живее в Осака и е родена на 5 март 1898 г. дълголетие, ЯпонияСред мъжете, рекордът за човек, доживял най-дълбоки старини, също се държи от японец – Сакари Момори на 111 години. Като цяло, всички статистики посочват, че японците са хората с най-дълъг живот на планетата. Средната възраст до която доживяват жените е 87 години, а мъжете – 80 г.

1482443Pinterest

Ето защо светът от години е съсредоточил вниманието си върху японците и начина им на живот, за да разгадае тайната на тяхното дълголетие. Според някои, една от основните причини за него е кухнята в Япония. Хората там се хранят с малки порции, консумират нискокалорична храна и основно в менюто им присъстват риба и зеленчуци.

Това, което прави впечатление на редица специалисти – диетолози е, че храната, която консумират ежедневно японците съдържа много енергия при това в малка порция. Затова страната на изгряващото слънце е в основата на много диети за отслабване. Една от най-популярните в САЩ диети носи името "Окинава” и е наречена така на едноименния японски остров, където са родени хората с най-дълъг живот. В основата на диетата са 30 % зелени и жълти зеленчуци, малко количество ориз, а основното ястие е заменено с лилав сладък картоф от остров Окинава.

Според някои лекари, дълголетието при японците може да се дължи и на факта, че във всекидневното им меню присъстват такива храни като тофу, водорасли конбу, калмари, октопод и други, а за тях е известно, че понижават риска от атеросклероза и рак на стомаха.

1482444Pinterest

Със сигурност обаче, храната не е единствената причина за дълголетието в Япония, още повече, че има и такива нездравословни ястия в японската кухня, които са твърде солени или недобре сготвени. Затова, наблюдателите посочват, че остаряването без стрес е друга важна причина, която би могла да е виновна за техния дълъг живот.

В страната на изгряващото слънце е традиция на възрастните родители да помагат децата им. По този начин японците могат пълноценно и много по-качествено да изживеят старините си, като не се притесняват от липсата на средства за здраве или некачествено здравеопазване.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април