Гладна мечка просо сънува

Как гладът изяжда волята ни
Гладна мечка просо сънува

Бих искал да започна настоящата статия с едно съобщение от предупредително естество. Последният човек, който ни определи като "сайт за диети", беше открит в 5 часа тази сутрин на Копитото. Чисто гол и овъргалян в сладолед и пера. Само казвам...

Иначе нямаме проблем с диетите, даже много си ги обичаме. Както е видно, даже си имаме и специално отредена за целта подкатегория. Това, с което определено имаме проблем обаче, е склонността на човечеството да гладува, било то целенасочено или от немарливост. Затова и в този сайт няма да прочетете режими, които ви съветват да закусвате половинка грейпфрут, да обядвате салата от домат и стрък целина и да пропуснете вечерята.

За съжаление, много хора търсят тъкмо такива неща, когато решат, че е крайно време да отслабнат и попадат в злощастната ситуация, в която хем са гладни през цялото време, хем изкушенията дебнат отвсякъде, хем резултатите не дебнат отникъде. Някои от тях проявяват стоицизма да издържат на подобен режим с месеци, само за да могат в един момент да се сринат психически и да нахлуят в близката пицария (сладкарница, заведение за бързо хранене, няма значение) със свирепо изражение на лицето и твърдото намерение изядат менюто с половината персонал за гарнитура.

Съществува една теория за човешката воля като изчерпаем ресурс. Най-добре бихме могли да я онагледим, ако си представим самоконтрола като един мускул. Този мускул може да извърши точно определен обем работа, след което има нужда от време, за да възвърне силите си. По подобен начин, всеки път, когато сме зверски гладни и упражним самоконтрол, за да не се нахраним, ние черпим от волята си и в един прекрасен момент тя просто свършва. След това се случва случката с пицарията и т.н.

Доктор Рой Баумайстер – един от основоположниците на тази теория – описва в книгата си Willpower редица интересни експерименти по темата. В един от тях група хора са подложени на две последователни изпитания, изискващи самодисциплина. Между предизвикателствата половината участници получават изкуствено подсладена напитка с 0 калории. Другата половина приемат калорична напитка със захар и ненадейно демонстрират много по-добри резултати по време на втория тест. Коментарът на автора е, че това изследване вероятно хвърля нова светлина по въпроса защо спазването на диета е толкова непосилна задача за много от нас: "Нуждаем се от воля, за да устоим на изкушенията, но за да имаме воля, трябва да ядем." В този смисъл, бихме могли да кажем, че всеки един гладен режим се самообрича на неуспех със свойството си да изчерпва психологическата сила, която е необходима за спазването му.

inm.comПоради някакво несправедливо стечение на обстоятелствата, понятията "диета" и "глад" са синоними за много от нас. Може би, защото знаем, че за да отслабваме, трябва да приемаме по-малко енергия, отколкото изразходваме. Това, което не сещаме е, че отрицателен калориен баланс може да съществува и без гладуване, също както може да има гладуване по време на свръхконсумация на калории. Винаги сме били на мнение, че диетата не е толкова "забранени неща" и "лишение", колкото фокус върху храните, които ни карат да се чувстваме и да изглеждаме добре. Обикновено това са същите тези храни, които ще поддържат волята и апетита ни в здравословни граници и ще ни позволят да се държим човешки дори в присъствието на бисквитена торта и сладолед :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 10.02.2012 | 16:04
    Прекрасна статия Киро... :) Надявам се хората да разберат грешката от това да гладуваш и след това да се намуаш с каквото се сетиш :)

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април