Гладът ви превръща в чудовище

История за един нинджа
Гладът ви превръща в чудовище

Добре дошли в един ден от живота на средностатистическия офисен нинджа.

Сутрин (6-8 ч.): Насилствено събуждане под звуците на алармата. Напускане на кревата посредством комбинация от салта и атакуване на тоалетната и кафеварката (кафе машината) едновременно или в последователност, която варира в зависимост от нуждите. Наливане с кафе и незакусване поради липса на време. Бесен спринт по покривите до работа. Следва стрес под формата на служебни задължения.

Обяд (12-13 ч.): Чувството за глад е достигнало критични граници и следва да бъде задоволено или поне притъпено. Последното се случва с помощта на сандвич, пица, пакетче солети или друго, в зависимост от изповядваната от нинджата диета. Стресът под формата на служебни задължения продължава, както и наливането с кафе.

Вечер (19-?? ч.): Нинджата е на път към дома си. Вече не спринтира, а по-скоро се влачи. От последното хранене са минали поне 6 часа и кръвната захар на протагониста е паднала толкова ниско, че последният я настъпва и се препъва в нея. Това допълнително стресира нинджата и предизвиква нов приток на адреналин, който и без това вече се лее обилно в тялото му под въздействието на работния ден и предозирането с кафе. Героят е, меко казано, далеч от най-доброто разположение на своя иначе хармоничен дух. Оттук нататък сценарият би могъл да се разгърне по няколко възможни начина:

  • Нинджата се прибира у дома "понапрегнат" и половинката му го посреща с канонада от приказки за всички важни неща, които са й/му се случили през деня. Вниманието на нинджата обаче е по-скоро съсредоточено върху хладилника. Това не остава незабелязано от половинката и следва край на семейната хармония.

  • Нинджата се прибира у дома и посяга към бутилката с бира, вино, мартини или друго питие в несъзнателен опит да повиши нивата на кръвна захар. Нинджата неволно заменя храната с алкохол и това постепенно може да се превърне в хроничен проблем.

  • Нинджата се прибира у дома и намира детски играчки в насипно състояние по средата на коридора. Котката виси от пердето, а половинката гледа сериал (мач) два етажа по-надолу. Обстоятелството, че вечерята ще бъде сервирана след един час е капката, която прелива пословичната чаша с търпение. Нинджата е разярен – грабва тигана и изтичва два етажа по-надолу.

Подобни ужасни истории се разиграват всеки ден и сме убедени, че дори вие самите можете да се разпознаете в поне една от тях. А единственото по-лошо нещо от това да си чудовище е да си дебело чудовище. Продължителният глад през деня може да доведе и до свръхкомпенсация с калории (от храна и алкохол) по време на вечеря, което в дългосрочен план не води до нищо хубаво.

Бихте могли да си спестите всичко това доста лесно, но за целта ще трябва да се научите да обръщате внимание на глада и да го контролирате по всяко време на денонощието. Тоест, да го избягвате. Някои сутрешни тактики бихте могли да взаимствате оттук.

Що се касае за останалата част от деня, за повечето хора е напълно достатъчно да изядат една-две шепи ядки между обяд и вечеря, за да се очовечат. Избягвайте популярната (и предполагаемо здравословна) практика да притъпявате глада си с плодове, тъй като последните не са особено засищащи и дори могат да влошат положението, особено ако са с висок гликемичен индекс. Разчитайте основно на източници на протеин и/или мазнини – едно яйце, няколко бадема или парче кашкавал могат да се окажат незаменими при възпитаването на по-добри хранителни навици и спасяването на семейната хармония.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 3
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 3
    от Не е посочен | 07.07.2011 | 11:33
    Mного як материал :) супер добър и интигуващ език :) КИРО евала :)

    Радвам се, че не пия кафе :)

    Обаче от месец се хващам как храненето е по-важно от работния процес... :)
    От известно време вместо дюнери, КFC, джобове, Фурнети и прочия шитове около нашия офис, си купувам малко по-читави неща. Вчера си взех черен хляб с маслини, крема сирене лайт Филаделфия, и един голям домат :) решението беше прекрасно... нахраних се перфектно с нещо което не само, че беше вкусно, но и май е полезно :)
  • 2
    от Не е посочен | 05.07.2011 | 16:53
    Хахахаха, така е, гладна нинджа лоши не бие!
  • 1
    от Не е посочен | 05.07.2011 | 15:49
    хахах, супер материал:)

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май