Има ли живот без храна?

Колкото има на Слънцето, в общи линии...
Има ли живот без храна?

Толкова често срещаме хора, които са се отказали от приема на някаква храна или хранителна група, че вече почти нищо не може да ни изненада. Когато стане дума за пълен отказ от хранене обаче, това е последното нещо, което чуваме, преди безмълвно, но решително да се хвърлим през прозореца. По пътя надолу си мислим, че светът спешно трябва да бъде спрян от движение за една профилактична лоботомия.

От подобно спиране може би е щяло да има полза много години назад във времето. Понятието инедия произлиза от латински и в буквален превод означава "постене". За първи път е било използвано, за да опише начина на живот на някои католически светци, за които се е считало, че са били способни да оцеляват единствено с помощта на Евхаристия. В случай, че не знаете, това са обредни хляб и вино, които по някакъв тайнствен начин са загубили естествената си същност и са се трансформирали в тялото и кръвта на Христос. Постенето в миналото обикновено се е асоциирало със свръхестественото и през ХІХ век е имало цяло течение на гладуващите девойки, които са си приписвали всякакви мистични сили.

inm.comИ до ден днешен по цял свят съществува религиозното схващане, че постът е в състояние да пречисти тялото и духа. Той ни напомня за нашите зависимости и слабости, и сближава вярващите с онези светци и гурута, за които гладът е бил неизменна част от ежедневието.

Когато този глад бъде издигнат в религия сам по себе си обаче, имаме доста сериозен проблем.

Настрана от това, което психиатрията е нарекла анорексия нервоза, днес съществува едно друго явление, известно още като бретарианство. То се позовава от схващането, че щом постенето може да ни направи по-одухотворени, то тоталният отказ от храна и, евентуално, вода, ще ни направят свръходухотворени. Неговите последователи вярват, че човешкият живот може да бъде изцяло поддържан от прана (жизнената енергия според индуизма), главно под формата на слънчева светлина и въздух.

Предводител на това движение е австралийката Елън Грийв, понастоящем по-известна като Джасмухин. Същата твърди, че не е приемала храна от 1993 г. насам и всеки, който последва нейния пример и премине на диета от светлина, ще постигне вечна младост. Въпреки това, госпожа Грийв признава, че консумира билкови чайове и отвреме-навреме си причинява "вкусови оргазми" с помощта на шоколад или сладолед. Репортери неколкократно са намирали големи количества храна в къщата й, но тя отрича да се е докосвала до тях, и твърди, че принадлежат изцяло на мъжа й, който очевидно все още не е преминал на прана.

Джасмухин е основател на Космическата интернет академия и претендира, че има над 5 000 последователи по цял свят, много от които не се поколебават да заплатят над 2 000 долара за посещение на неин семинар. Грийв е уверена, че световният глад се дължи на погрешно насаденото от медиите схващане, че хората се нуждаят от храна и всеки, който я послуша, няма да гладува повече през живота си. Горчивата истина е, че поне трима от послушалите я с надеждата да се пречистят са починали от гладна смърт.

inm.comПрез 1999 г. способността на Джасмухин да живее единствено на прана е подложена на изпитание в австралийското издание на телевизионното шоу "60 минути". Докторът, който контролира провеждането на експеримента, настоява за неговото прекратяване още на четвъртия ден. Регулярният преглед на Грийвс установява разширени зеници, забавен говор, обезводняване и удвоена честота на пулса.

Австралийката е уверена, че се е провалила, тъй като в първия ден от изпитанието била настанена в близост до натоварена пътна артерия, замърсяваща въздуха, което й попречило да приема нужните хранителни вещества. Нищо не споменава за останалите три дни, прекарани в планинска хижа с достъп до изобилие от чист въздух. Опитът се преустановява, за да бъде спасен животът на Елън Грийв. И, вероятно, за да се стигне до смъртта на други хора.

В науката има едно правило, че всяко изключително твърдение се нуждае от изключителни доказателства. За добро или за лошо, до настоящия момент няма безпристрастно документирани свидетелства за това, че животът без храна е възможен. На тази планета не съществува организъм, способен да оцелее единствено на слънце и въздух. Да, в качеството си на човешки създания ние притежаваме воля и дух, които често могат да надделеят над материята. Но ако "материята" ни не получава необходимите за съществуването си енергия и градивни вещества, то тогава волята и духът рано или късно ще се изнесат от нея, ако ни разбирате правилно...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 3
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 3
    от Не е посочен | 15.06.2012 | 10:09
    Отговор на коментар #2 от : Вашият коментар също е едностранчив, тъй като се базира на нещата, в които сте избрали да вярвате. Сами разбирате, че така, както аз не съм успял да Ви убедя в гледната си точка (която за добро или за лошо съвпада с гледната точка на науката) така и Вие няма да ме убедите в своята (за която аз все още настоявам, че не е подкрепена със солидни научни доказателства). Благодаря ви за включването. Поздрави :)
  • 2
    от Не е посочен | 14.06.2012 | 16:05
    Повърхностна и едностранчива статия. Има документален филм за хората хранещи се с прана, светлина или както искайте го наричайте. Въпросната жена не е единствената, живееща по този начин. Ако непредубеден човек се поинтересува може да намери доста материали. Например за индиеца, който живее 70 години без храна и вода (?!?). Олеле мале, поредната измама, нали?! Така са мислели и лекарите в елитната индийска болница, когато приемат йогито за изследване. Очакват, че до 24 часа ще го съкрушат и ще разкрият измамника. Наблюдението трае 10 дни, в които човекът на поема трошица храна и нито капка вода. Така феноменът е документиран. Това не пречи на хората с ограничения в мисленето ;) да твърдят че този, както и другите (документирани в болница) примери са измами, просто защото "такова животно нема".
  • 1
    от Не е посочен | 20.10.2011 | 11:28
    Леле, тази жена не е у ред! Ама защо го причинява и на други хора...

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май