Какво трябва да знаем за диетата на Пиер Дюкан

И защо например в Париж осъдиха известния диетолог
Какво трябва да знаем за диетата на Пиер Дюкан

Кой е Дюкан и от как се "ражда" неговата диета

Пиер Дюкан е френски лекар и диетолог. Методът му за отслабване е придобил сегашния си облик благодарение на 40-годишния му опит с пациенти. Диетата му е структуирана от 4 фази, 2 от които за загуба на тегло и 2 за задържане на свалените килограми. Успешният режим се позовава на списък от 100 храни, от които можете да ядете колкото си искате. Този метод, базиран на естествения прием на протеини, е познат в днешни дни като най-ефективния инструмент за поддържане на телесно тегло.

Четирите фази на Дюкановата диета

Фаза на протеинова атака

Представлява строга, протеинова диета. Продължава 3-10 дни и през това време приемате само протеинови храни – птиче месо, морски дарове, млечни продукти, яйца. Ако искате да свалите малко килограми, продължителността на тази фаза трябва да е не повече от 5 дни. При желания за голяма загуба на телесна маса, трябва да увеличите броя на дните на тази фаза. Трябва да пиете по 1.5 – 2 литра вода на ден.

1518285Thinkstock/Guliver

Протеиново - зеленчукова фаза


След изминаването на фазата на строго протеиновата диета, следва подобна, но тук започвате да приемате и зеленчуци. Изключение правят тези зеленчуци, които изискват готвене – ориз, боб, грах, царевица, картофи и т.н. Те са богати на въглехидрати и не се включват в тази фаза на диетата.

Трябва да редувате строго протеиновата диета с протеинова + зеленчуци до постигане на желаното от вас тегло. Имайте предвид, че в тази фаза губите около килограм на седмица (зависи и от физическата активност).

Приемът на 1.5 – 2 литра вода на ден е задължителен.

1518286Thinkstock/Guliver

Консолидационна фаза


За да се избегне йо-йо ефектът, трябва да се върнете към нормалния си хранителен режим. Т.е. да започнете постепенно да добавяте към менюто си "забранени храни". Продължителността на тази фаза зависи от броя на свалените килограми, като за всеки свален килограм трябва да си дадете по 5 дни. Ако сте свалили 3 килограма, консолидационната фаза трябва да бъде: 3 кг х 5 дни = 15 дни.

Хранителният протеинов и протеиново-зеленчуков режим се запазва в тази фаза, но всеки ден започвате да добавяте към менюто си: 1 плод, 2 филии пълнозърнест хляб, 40 грама сирене. Веднъж в седмицата се разрешават печено свинско и агнешко. Два пъти в седмицата се правят галавечери, които представляват 1 салата, 1 предястие, 1 основно, 1 десерт.

И тук ежедневният прием на 1.5-2 литра вода е задължителен, както и 25-минутните разходки всеки ден.

1518289Thinkstock/Guliver

Фаза на стабилизация


Това е финалната фаза от режима на Дюкан. Тя ви помага да стабилизирате истинското си тегло завинаги. За да запазите постигнатите килограми, трябва да спазвате тези три лесни правила:
-Консумирайте 3 супени лъжици овесени трици на ден
-В четвъртък е "протеинов ден" (виж първа фаза)
-Движете се колкото е възможно повече

Примерни менюта за четирите фази

Първа фаза:
Закуска: 100-200 грама кисело мляко
Обяд: телешка пържола и 200 грама извара
Вечеря: пилешка пържола на фурна и 200 грама кисело мляко
Между храненията: 1 парче пуешка шунка или 100 грама кисело мляко

Втора фаза:
Закуска:1 яйце
Обяд: пиле с доматена салата
Вечеря:риба на фурна с морковено пюре
Между храненията: 100 грама кисело мляко/извара или 1 парче пуешка шунка

1518288Thinkstock/Guliver

Трета фаза:

Закуска:1 палачинка от овесени трици
Обяд:Телешка пържола, доматена салата, 100 грама извара, 1 банан
Вечеря:Заешко филе с лук и целина, 2 филийки пълнозърнест хляб
Между храненията:100 грама кисело мляко

Четвърта фаза:
Закуска: 1 палачинка от овесени трици, 100 грама извара, 200 грама череши
Обяд: Пилешки дробчета, зелена салата, 100 грама кисело мляко
Вечеря: Риба на фурна с подправки, салата от домати
Между храненията: порция сирене или 100 грама кисело мляко, или 1 филия пълнозърнест хляб (не повече от 2 на ден)

Мнения и препоръки относно хранителния режим на Дюкан

Съдът в Париж се произнесе в полза на д-р Жан-Мишел Коен, който твърди, че Дюкановата диета може да доведе до сърдечни заболявания и рак на гърдата.

Според мненията на хората в различни форуми, онези, които са изпробвали този метод за загуба на тегло, са доволни и се чувстват значително по-добре дори и след приключване на режима.

1518292Thinkstock/Guliver

Истината е, че диетата си има и добри и лоши страни. Ако тя се спазва стриктно, резултатите ще бъдат налице и наистина ще достигнете и задържите мечтаните килограми. Най-трудна е първата фаза, която е строго протеинова. Изключването на фибри, приемани с плодовете, зеленчуците и зърнените култури, може да доведе до проблеми с храносмилателната система, например запек. Затова не надвишавайте броя на дните (10 дни) за тази фаза. Втората фаза е доста по-лесна, защото менюто вече включва зеленчуци. Проблемът на тази фаза е продължителността. Ако сте свалили 8 килограма през първата фаза, това означава, че 40 дни ще трябва да "го карате" само на пилешко, риба, млечни продукти, яйца и зеленчуци (и то не всички видове). При тази фаза организмът може да отслабне физически, защото не си набавя основното гориво – глюкозата. Тялото ни я получава от разпадането на въглехидратите, които липсват в менюто на първа и втора фаза. Третата фаза не е сложна за изпълнение. Тя ще помогне на организма да се "възстанови" от загубата на въглехидрати с приема на хляб. А овесените трици имат мек и диуретичен ефект, защото минават през целия храносмилателен тракт, без да се наслояват. Четвъртата фаза определено е най-добрата, но няма как да отслабнем бързо и ефикасно, без да сме преминали през другите три.

Съветваме ви преди да започнете този хранителен режим, да се консултирате с диетолог и да си направите изследвания преди и след диетата. Нисковъглехидратните диети крият някои рискове, с които можете да се запознаете тук.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април