Сьомга с аспержи

Сьомга с аспержи

Сьомга с аспержи е моя любима рецепта. Лесна за приготвяне, вкусна и изключително полезна. В случай, че не можете да намерите хубава прясна сьомга можете да използвате всякакъв друг вид филе от риба. Рецептата е подходяща за обяд, вечеря, както и за посрещане на скъпи гости. 

Необходими съставки за 4 порции:

600 грама филе от сьомга или друг вид риба
1 връзка аспержи
1 връзка копър
2 скилидки чесън
сок от 2 лимона
черен пипер
хималайска сол
2 супени лъжици зехтин

За соса е необходимо да смесите в отделен съд: сока от лимоните, добавете щипка черен пипер, чесъна нарязан на ситно, който може и да е пресован, копъра и хималайска сол на вкус. Сосът е добре да престои поне 30-45 минути преди сьомгата и аспержите ви да са станали готови!

Филето от риба измийте със студена вода и го нарежете на 4 равни части по 150 грама. В средноголяма правоъгълна тава сложете хартия за печене и върху нея подредете измитите и нарязани филета. Поръсете ги с малко количество сол. Сложете ги в предварително загрята фурна на 250 градуса. Печете до получаване на хрупкава червена коричка, което ще ви отнеме около 20-25 минути. В случай, че използвате филе от друг вид по-постна риба можете да добавите малко вода в тавата или да покриете с фолио през първите 15 минути. Друго добро решение е да използвате йенска тава за печене с капак.

Докато се пече рибата измийте аспержите, като отрежете стеблата в долната им най-удебелена част. Най-вкусни са тънките аспержи, чийто връх все още не е цъфнал. В случай, че удебеляването на стеблото е голямо е добре да го обелите и с белачка. Единият вариант за приготвянето им е да ги поставите в подсолена вряща вода под похлупак за 4-5 минути. Другият е да ги приготвите на пара за 10-15 минути. Необходимо е да са леко хрупкави и да са запазили свежия си зелен цвят.

След като извадите филетата от фурната ги разпределяте в 4 чинии, до тях аранжирайте аспержите. На финала полейте със соса и гарнирайте с прясна зелена салата с рукола и чери домати. По избор можете да добавите още черен пипер. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април