Диетата на една балерина

Професионалният спорт изисква внимание и грижа към тялото!
Диетата на една балерина

Професионалните балетисти трябва да следват внимателно подбрана диета, която да им набавя хранителните вещества необходими за най-добрата физическа кондиция и естетически външен вид. Истинските професионалисти имат специфични диетични нужди.

Типичният им работен ден може да се състои от сутрешем урок, последван от няколкочасови репетиции, след което - представление. Ако се опитвате обаче да свалите килограми следвайки типичната за балетистите диета, тя ще се окаже твърде висококалорична за вас. Ако обаче сериозно учите балет с амбициите да станете професионалисти, познаването на правилната диета може да ви бъде от полза.

Калории

Естетиката на балета изисква нежна, гъвкава и непречупена линия от върховете на пръстите до главата. В идеалния случай, професионалният балетист трябва да поддържа теглото си в ниската граница на нормалното, като индексът на телесната маса е обикновено около 18-20, но и нивото на мазнини в тялото е ниско - около 13 процента. Необходимите калории зависят от възрастта, височината и тренировъчната ви програма, така че се посъветвайте със специалист или използвайте онлайн калкулатор за да откриете вашите нужди. За да получите приблизителна идея, Интернационалната Асоциация за Танцова Медицина и Наука препоръчва дневно 19-22 калории на килограм за балерини, които са в тежки репетиции и могат да изгорят до 3000 калории дневно.

Хранителни вещества

Асоциацията препоръчва 55 до 60 процента от калориите да са от въглехидрати. 20-30 % от мазнини и 12-15 % от протеин. Въглехидратите са основният източник на за бързо и съхранявано от тялото гориво, така че ако се чувствате изтощени в края на репетицията или урока, виновник са недостатъчните въглехидрати. Протеинът е важен за възстановяване и подкрепа на мускулите - ниският му прием ще позволи на мускулите да отслабнат, с което техниката ви ще пострада. Мазнините са друг източник на енергия. Твърде малко мазнини ще принудят тялото да се храни от протеина в мускулите. Мазнините са висококалорични, затова ги поддържайте на 20% ако имате тенденция да сте закръглени, но не падайте под този процент.

Избор на храна

Набавяйте си въглехидратите от плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Избягвайте ситносмляно бяло брашно и захар - те са основните причини за спадове в енергията ви. Източниците на протеин трябва да са нискомаслени - риба и птиче месо без кожа. Телешка пържола е ОК от време на време, ако избирате само крехко месо. Млечните продукти са друг източник на протеин, но полвайте възможно по-обезмаслени продукти, за да контролирате приема на наситени мазнини. Набавяйте си мазнини от зехтин, ядки и техните масла, сьомга и др. мазни риби.

Режим

За танцьори режимът е всичко, а това включва и храненето. Гладуването по цял ден за да можете да хапнете богата вечеря може да причини преяждане, а и няма да танцувате добре на празен стомах. Хранете се няколко пъти дневно, на малки порции, като всеки път включвате въглехидрати и протеини. Закусвайте поне час преди първото занимание за деня, но внимавайте с мазнините, за да можете да преработите храната бързо. Тежка програма обикновено изисква хапване след 2-3 часа, затова си носете подходяща закуска. Хапнете час преди последния ангажимент, нека вечерята е лека и не яжте късно вечерта.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май