Какво трябва да знаем за месото

Разпознай прясното, подготви го, сготви здравословно и вкусно ястие
Какво трябва да знаем за месото

Месото е основният източник на протеини при повечето хора. Консумацията му един път дневно е присъща почти на всеки човек. Но трениращите понякога ядат месо повече от веднъж на ден. Затова ние ви предлагаме няколко съвета как да разпознаете наистина прясното месо, преди да дадете парите си в магазина и как да го подготвите за топлинна обработка. А също така ще ви покажем какво не бива да правите, когато го печете на скара.

Прясно ли е "прясното" месо в магазините?

За да сте сигурни, че месото не е замрязявано, търсете винаги българското. Вносното често е с неясен произход, а може и да е старо. Докато стои на витрината, прясното, незамразявано месо се покрива с бледорозова коричка. Най-добре е да пазарувате от специални магазини, в които се продават само месни продукти и те не са предназначени за големите търговски вериги.

1515222Thinkstock / Guliver

Ако нямате време да обикаляте, то тогава трябва да сте запознати със следните изисквания за свежест на месото:

Свинското месо е розово-бяло, пилешкото почти бяло или светло розово, телешкото е по-скоро розово-сиво на цвят, а говеждото трябва да е червено до лилаво-червено.
- Ако можете, натиснете с пръст месото. Свежото месо си възвръща формата, а при замраразяваното вдлъбнатината от показалеца ви остава непроменена.
- Прясното месо е сухо, не лепне и при рязане отделя много малко кръв. Ако месото е лепкаво и отделя някаква течност, то със сигурност е било замразявано.
- Внимавайте с надписа "прясно охладено". Вносното месо в големите търгвски вериги с такъв етикет е пълно с химикали и вода, за да не се развали. Освен това то има по-голямо тегло при купуването му (отколкото в чинията) заради добавените течности.
- Пресните месни продукти имат съвсем лека миризма (характерната за говеждото и телешкото) или никаква. Ако месото мирише силно и натрапчиво, не го купувайте, защото може да е не само замразено, а дори развалено.
- Маринатата е начин да се удължи срокът на годност на месото, затова избягвайте да купувате мариновани меса.
- Когато в големите търговски вериги срещнете надпис: "Промоция", имайте предвид, че разпродажби на храни се правят, ако срокът им на годност изтича. Това важи в пълна сила и за месните продукти.

Какво трябва да направим преди да сготвим месото?

Внимавайте с маринатата. Прясното месо от млади животни не се нуждае от много подправки. Просто осолете и поръсете с черен пипер, вътрешните сокове ще свършат останалата работа. Ще запазите хранителните сокове, ако измивате месото съвсем бързо преди готвене. Подсушете с кърпа, за да запазите цвета му, ако ще печете или пържите. Преди печене, оставете месото във вряща вода за 5 минути, за да не се свие и да стане по-вкусно.

1515220inm.com

За да не остане месото жилаво, накиснете го в прясно мляко най-малко за 1 час преди печене. Тактика, която е широко разпространена сред готвачите. Използвайте я при приготвянето на телешко и говеждо месо. Жилавите меса се готвят много по-лесно, ако са добре счукани. Прибавете към водата 1-2 лъжици оцет и не отстранявайте кокалите, за да се свари месото по-лесно. Ако искате да го изпържите или изпечете, намажете месото с олио и оцет 2 часа преди да подложите на термична обработка. Така жилавото месо става по-крехко.

Как да си направим наистина вкусно барбекю?

С настъпване на лятото, гриловането на месото се превръща във все по-предпочитан метод за приготвяне. Не е учудващ и фактът, че много хора смятат месото, приготвено на барбекю, за най-вкусно. Затова ви предлагаме няколко съвета как да гриловате като "шеф".

1515223inm.com

- Не хвърляйте всякакви дърва в огъня. Полейте малките парчета с някаква течност (ябълков сок например), за да горят по-дълго и да дадат онзи приятен опушен вкус на месото. Ако посипете въглищата с кори от цитрусови плодове, те ще придадат екзотичен вкус на месото.
- Не използвайте незалепващ спрей. Вместо това намажете скарата със сланина или олио. Те няма да променят вкусовите и хранителните качества на месото.
- Не "хвърляйте" месото от хладилника директно на скарата. Оставете продуктите да достигнат стайна температура, преди да ги гриловате.
- Спрете да пипате месото, когато вече е на скарата. Колкото повече го обръщате, толкова по-малка е вероятността да хване кафява коричка. Месото ще ви подскаже само кога е готово да бъде обърнато, без да прегори и залепне. Когато на повърхността започнат да се появяват соковете му, можете да го обърнете, за да се изпече и от другата страна.
- Не прекалявайте с навлажняването. Ако искате да приготвите "сладко" месо (например медени ребра), намажете го едва в края на печенето. Глюкозата лесно се овъглява и това може да доведе до горчив, вместо до сладък вкус в устата ви.
- Не губете соковете! Колкото по-често натискате месото или го срязвате и пробождате, толкова по-лесно ще получите сухо и безвкусно ястие накрая. Ако не сте сигурни в уменията си да приготвяте барбекю, използвайте готварски термометър, за да проверите дали месото е готово.Ако приготвяте шишчета, поставете самите пръчици на скарата, преди да наредите месото и зеленчуците. Това няма да позволи на соковете да изтекат от пробитите парченца.
- Оставете месото да си почине. Да, точно така. Имаме предвид да не му се нахвърляте веднага, след като го махнете от скарата. За да се насладите на уникалния вкус, изчакайте няколко минути, преди да го разрежете. В противен случай чинията ви ще се наслади на вкуса.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април