Йогамания

Полезно явление все пак
Йогамания

Преди седмица-две френският "Elle” сравни масовото практикуване на йога с обсесията по ботокс процедурите в козметологията.

Изданието излезе със становището, че днес древната индийска практика е също толкова модерна, колкото и терапията с ботулинов токсин и, че, в световен мащаб, влечението към нея нараства всеки ден. Няма спор, съгласяваме се.

Днес не само звездите, всички правят йога. Или поне така изглежда на пръв поглед. Навсякъде ще ви кажат колко полезна е практиката и какъв силен лечебен и подмладяващ ефект има. Резултатът: все повече клубове й намират място в графиците си и тя, логично, печели още и още почитатели и последователи.

Парадоксът в цялата работа е, че, въпреки своята безспорна известност, индийското учение остава ужасно непознат и непонятен свят за западния човек. Факт. Доказателството е, че мнозина смятат йога за спорт, програма от различни упражнения и най-вече – от амбициозни разтягания.

Цялата истина обаче е, че въпросните движения са само миниатюрна част от една огромна, сложна система, която включва доста други аспекти, намиращи се в неделима връзка помежду си.

inm.comЗащото, в крайна сметка, такава е основната философия на йога: да ни учи да се свързваме – със себе си и със заобикалящия ни свят. Задача, чиято реализацията обаче включва овладяването на куп различни умения.

Като това да бъдеш ежедневно, 24 часа в денонощието, искрен. Да обичаш всички. Да си добър в мислите и чувствата си. Да се научиш да дишаш правилно. Да медитираш и да отпускаш съзнанието си. Да пречистваш тялото и душата си редовно... Да, много са, почти неизброими.

От друга страна, изобщо не смятаме, че днешната йогамания e негативно явление. Напротив. Чудесно е!

Защото сме убедени, че съвременният човек има нужда да се докосне до този мощен инструмент за себепознаване.

Без значение колко повърхностна и кратка ще бъде срещата му с йога, тя ще му донесе адски много ползи. И може да му помогне да реши не само някои свои здравословни, но и редица житейски проблеми.

Говорим си за един наистина прекрасен начин да направиш нещо за себе си и да се грижиш тялото и душата ти да се чувстват добре ;)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май