Йогапедия: ахимса

Основен принцип в йога
Йогапедия: ахимса

Вече няколко пъти имахме възможността да намекнем, че йога е много повече от изчанчени упражнения с трудни за произнасяне имена. Сигурно разбрахте, че става въпрос за една сложна наука, която не се учи с книга в ръка, а се живее...

Признаваме си обаче, че ние сме твърде далече от това дълбоко съзнание, което, между другото, постигат малцина.

Но всяка, дори малка, среща с древната индийска практика ни носи ужасно много. И, да, за вярване или не, ни прави по-добри, по-хармонични и по-пълноценни фитуeлчета :)

В този ред на мисли, днес, заедно с вас, ще си говорим за основните принципи в йога. И по точно за един от тях - т. нар. ахимса.

Или какво е да си наистина добър?

Всъщност, в буквален превод от санскрит терминът означава "ненасилие". Ахимса е част от общо пет поведенчески модела, формулирани в класическия наръчник "Йога-сутра" на древноиндийския мъдрец и философ Патанджали, който пръв систематизира познанията за индийската наука.

Принципът е ясен: за да постигне духовно извисяване, човек няма право да наранява, обижда и мрази. Нещо повече: практикуващият трябва да си забрани всякаква проява на враждебност както в действията, така и в мислите. Защото само тогава душата му ще получи възможност да разгърне цялата си красота и магнетизъм...

Звучи страхотно, нали? Но, да, адски трудно е за постигане. Истината е, че малцина са хората, развили в себе си въпросното качество и, както може да се досетите, Патанджали е един от тях. Той е бил способен на вселенска доброта, с която е можел да "заразява" хората около себе си.

Що се отнася до нас, ние... сме склонни да "прескачаме" ахимса всеки път, когато видим, че някой е заел парко мястото ни пред блока :) Извън кръга на шегата обаче, смятаме, че омразата никак не е здравословно чувство. И колкото по-рядко го изпитваме, толкова по-добре за нас. Обратно, добрите дела и хубавите мисли ни правят по-щастливи и по-пълноценни.

Сигурнo ще се съгласите с нас?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май