Йогапедия: Апариграха

Да се научим да обичаме без ограничения
Йогапедия: Апариграха

Сигурно ще се съгласите с нас, че всички хора си имат по една любима вещ. Даже по няколко. Ние, например, страшно обичаме фотоапарата си. Купихме си го преди години, но още го гледаме с умиление и с нежност. Привързани сме и към колелото си, скъп подарък от родителите ни. Обожаваме библиотеката си и прилежно подредените книги в нея.

Харесваме малкия си зелен кът вкъщи и цветята, за които се грижим с постоянство и любов. Обичаме смешните си завивки на пухкави овце и пижамата с Йори. И, да, свикнали сме с компютъра си - трудно бихме могли да си представим живота без него ;)

Факт. Всички имаме любими вещи, чието притежание ни кара да се чувстваме добре. Но според йога, за да бъде човек щастлив и пълноценен, той трябва да се откаже от манията си да се обгражда с ненужни предмети. И да живее само с това, което наистина му трябва и му е необходимо.

Този принцип в древната индийска наука се нарича апариграха. В буквален превод от санскрит означава "непритежание”, "непривързаност” и се смята за едно от най-важните правила в йога.

Без ограничения в любовта

Апариграха повелява да се откажем както от материалните, така и от духовните си привързаности. Какво означава това? Че често приемаме любимите си хора като лична собственост. Така да се каже, имаме неприятния навик да ги маркираме като "наши".

Ала не постъпваме правилно, когато го правим, казва йога. За да е честно за всички, трябва да дадем свобода на близките си (както и на себе си) и да преодолеем привързаността си към тях. Само така ще постигнем емоционална хармония и ще се научим да обичаме без ограничения.

Звучи много хубаво, нали? И, да, адски трудно е за постигане. Но пък не ни пречи да опитаме, нали? 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май