Йогапедия: сатя

Още един важен принцип в йога
Йогапедия: сатя

Сещате ли се за онова ужасно глупаво родно релити шоу, в което уж влюбени двойки се лъжеха до несвяст в ефир? Адски тъпо беше, няма майтап. Сигурни сме, че нито вие, нито ние, някога ще участваме в подобно състезание.

От друга страна обаче, май всички го правим – лъженето. Послъгваме редовно, на дребно и на едро. Понякога, защото искаме да скрием нещо, понякога – обратното, а често – просто, защото ни е адски скучно и искаме да разнообразим живота си.

Но, когато говорим за йога, истината все пак трябва да възтържествува :) Защото, всъщност, тя е вторият основен принцип в древната индийска наука, както и особено важно условие за прогрес в практиката. А на санскрит ще я чуете и като сатя.

Искрено и лично

Човекът, усвоил сатя, е не само искрен към другите, но също и към себе си. А това го прави уравновесен и щастлив. Думите му са винаги верни, констатациите - без капчица двусмислие. Той знае какво говори, а онова, което говори, става :) Намерил е мястото си в света и се чувства пълноценен и завършен. Защото сатя е свързана със способността ни да се позиционираме в живота и да го осмисляме с творческа енергия.

Както може да се досетите, малко хора постигат въпросното състояние. И, да, ние също не сме. Но с годините се уверихме, че няма нищо по-лошо от (само)заблудата и, че от нея... боли.

За това се стараем по-често да бъдем откровени със себе си. Да си признаваме грешките и недостатъците и да се учим от тях. Освен че ни прави по-добри, това ни кара да се чувстваме удовлетворени и ни носи спокойствие...

Опитайте и вие, няма да съжалявате :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май