Диета за отлично здраве

Научно обоснован режим, който е здравословно балансиран и е лесен за спазване
Диета за отлично здраве

Има диети, които днес продават милиони копия по цял свят, а утре никой няма да помни. Съществуват и диети, за които може би не сте чували никога, но се базират на солидни научни познания и имат силата да променят човешки животи, при това за добро.

Сега ще ви разкажа за един чудесен представител на втория вид. Наричат я Perfect Health Diet: Four Steps to Renewed Health, Youthful Vitality, and Long Life, което бихме могли да преведем като "Диета за отлично здраве: Четири стъпки към обновено здраве, младежка жизненост и дълголетие". Нейни автори са съпрузите Пол и Шу-Чин Жамине. Той е доктор по астрофизика, а тя – по молекулярна биология. И двамата са имали сериозни здравословни проблеми в миналото и именно това ги е накарало да впрегнат научния си опит в издирването на онзи хранителен режим, който ще им помогне да възвърнат здравето си. Твърдят, че са успели.

Facebook/Perfect Health Diet

Ако трябва да опиша диетата с няколко думи, бих казал, че тя изключително много наподобява издигнатите в култ палео режими, с тази разлика, че е по-богата на нишесте и мазнини и по-бедна на чисти меса. Можем да кажем, че от гледна точка на калории, тя е ниско до умереновъглехидратна (20-30% от общите калории идват от въглехидрати), високомазнинна (55-65%) и умерено протеинова (15%). От гледна точка на тегло обаче, тя се състои от около 65% растителни храни и 35% месо и мазнини. В графичен вид изглежда така:

Кирил Русев

Дръжката и листата на ябълката представляват т.нар. храни за удоволствие – неща, които са по-скоро удачни за десерт или лека закуска. Авторите са направили тази селекция поради различни съображения – плодовете са там, заради фруктозата, ядките – заради високото съдържание на омега-6 мастни киселини и антинутриентите; някои протеини в млякото се свързват със здравословни проблеми, а алкохолът е доказано вреден в по-големи количества. Жамине подчертават, че тези продукти могат да имат положителен здравословен ефект в по-малки дози и затова следва да се консумират умерено. Предпочитат подсладителите да са без фруктоза и предлагат като алтернативи оризовия сироп и ксилитола.

Самата ябълка изобразява основните съставки в едно ястие. Както намеква ин-ян символът, в менюто трябва да има баланс между растителни и животински храни. Основните калории идват от:

  • до 450 грама (1 паунд) от т.нар. безвредни нишестета. Те съдържат от 300 до 600 калории, които идват под формата на адекватно количество въглехидрати и здравословна доза неразтворими фибри.

  • inm.comот 225 до 450 грама (от 0,5 паунда до 1 паунд) месо, риба и яйца. Това възлиза на 250 до 500 калории от протеин – напълно подходящо според авторите количество. Те ни съветват да избираме: субпродукти, заради високото съдържание на хранителни вещества; морска храна, заради високите нива на омега-3 и ниските на омега-6; червени меса като говеждо и агнешко, заради ниското съдържание на омега-6*; яйца за холин и витамин А (за тези с чувствителност към яйцата се препоръчват само жълтъците).

  • здравословни мазнини и масла. Жамине изповядват идеята, че оптималното калорийно съотношение е 2:1 в полза на мазнините, т.е. 2 калории от мазнини за всяка 1 калория въглехидрат или протеин, която приемаме. При яйцата, мазното червено месо и сьомгата, например, това съотношение е налице. При по-постните меса и при въглехидратите то трябва да бъде постигнато чрез добавянето на мазнина. Препоръката тук е за наситени и мононенаситени източници като гхи, масло, животинска мас (свинска, говежда, гъша, патешка) и тропически растителни мазнини като кокосово масло, зехтин и палмово масло.

Останалите съставки в менюто са незначителен източник на калории, но компенсират с хранителна стойност и лечебни свойства:

  • Зеленчуците предоставят калий, пробиотични фибри и антимикробни токсини. Особено препоръчителни са във ферментирал вид.

  • Водораслите са богати на най-различни минерали.

  • Традиционните билки и подправки са богати на антимикробни токсини и допълнително стимулират чревната флора, още повече в комбинация с традиционни киселини като лимон и оцет.

  • Солта е важно хранително вещество, необходимо за производството на стомашна киселина, за имунитета, за хидратацията и за детоксикацията.

  • Бульоните от кокали са особено добър източник на градивни елементи – минерали и външноклетъчни матрици, участващи в състава на кожата, костите, ставите и сухожилията.

Сянката на ябълката съдържа четири групи храни, които не трябва да бъдат консумирани:

  • inm.comЗърнени (в това число хляб, паста и други тестени произведения) и бобови, които са богати на токсини и антинутриенти. Единственото изключение е белият ориз, който влиза в групата на безвредните нишестета. От бобовите са позволени зеленият боб и грахът. Соята и фъстъците са напълно недопустими. Съществува и уговорката, че бобът е приемлив след правилна подготовка, но не е твърде добра идея.

  • Растителните масла са изключени от менюто поради високото съдържание на омега-6 и отровите – някои естествени, други добавени в процеса на преработка. Тук е допустимо използването на масла от ядки, но не и за термична обработка.

  • Захарите, богати на фруктоза, както е при захарозата (трапезна захар) и фруктозния сироп. Единственият източник на фруктоза трябва да са плодовете.

Тук може би е редно да уточня, че не съм чел самата книга, но съм добре запознат с концепцията на авторите, благодарение на техния сайт. Там те редовно публикуват анализи на нови изследвания и по-важното – оповестяват промени във вижданията си на базата на тези изследвания, личния си опит и опита на техни последователи. Дори и да не мога да се съглася на 100% с техните препоръки, бих казал, че това е един от най-разумните и теоретично подплатени режими, които съм срещал въобще. Сами виждате, че той не прави гръмки обещания за отслабване, но бъдете уверени, че здравето изглежда отлично без дрехи.

Ако проявявате по-задълбочен интерес, можете да се сдобиете с аналоговото копие на книгата на английски срещу 25 долара или с дигиталния му вариант срещу 14.

 

* Жамине избягват свинското заради някои изследвания, които демонстрират връзка между консумацията на този вид месо и развиването на чернодробна цироза и заради високите нива на омега-6; други автори твърдят, че въпросните изследвания са интерпретирани неправилно от статистическа гледна точка и нямаме основания за притеснение

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април