Масло

Защо ни е нужно?
Масло

Мнозина от вас сигурно се питат какво търси заклеймяваното за вредно масло сред суперхраните. Маслото не винаги е било смятано за вредно, а дори напротив. Първото масло е добивано над 10 000 години назад в региона на Месопотамия. Суровината най-вероятно е била овче или козе мляко, тъй като по това време говедата все още не са били опитомени. В класическите средиземноморски цивилизации маслото е познато, но не е особено популярно. Употребата му се е приписвала по-скоро на северните "варвари". Едни от тях са тракийците, шеговито назовавани "маслояди" от древногръцкия писател на комедии Анаксандрид. В своята "Естествена история" от началото на новата ера, Плиний Стари нарича маслото "най-изисканата храна на варварските нации", като продължава с описание на медицинските му свойства.

По-нататък, чак до днешни дни, маслото е важна част в много от традиционните диети, тъй като е събрало в себе си голям брой животворни хранителни вещества:

  • Мастноразтворими витамини – в това число директно усвоимата форма на витамин А ретинол, витамините D, К и Е, както и естествени кофактори, които спомагат асимилирането им. Витамините А и D са от особено значение за растежа, за здравето на костите, за правилното полово развитие и за развитието на мозъка и нервната система. Освен това, добавянето на масло към храната спомага за по-пълното усвояване на минералите и водноразтворимите витамини в нея.
  • Фактор на Вулцен или т.нар. "гъвкав" фактор, присъстващ в суровите животински мазнини. Ученият Розалинд Вулцен открива, че това съединение предпазва хора и животни от калциране на ставите (дегенеративен артрит), както и от втвърдяване на артериите, каратакти и калциране на епифизната жлеза.
  • Активатор Х – мощен каталист, който по подобие на витамините А и D спомага усвояването на минералите.
  • Арахидонова киселина (АА) – намира се в малки количества единствено в животинските мазнини и е много важна за функционирането на мозъка. Участва в строежа на клетъчните мембрани и производството на полезни простагландини, противодействащи на възпаленията в организма.
  • Късо- и средноверижни мастни киселини – съставят 12-15% от маслото и се абсорбират директно от организма, като служат за бърза енергия. Тези мастни киселини са с доказани антимикробни, антитуморни и имуноповишаващи свойства. Особено важна от тях е лауриновата киселина, която не присъства в другите животински мазнини и е есенциална (не се произвежда от организма).
  • Малки количества Омега-3 мастни киселини.
  • Свързана линоленова киселина (CLA) – има силни противоракови свойства, стимулира натрупването на мускулна маса и предотвратява напълняването. Имайте предвид, че CLA се намира единствено в масло от животни, хранени с паша и никакъв фураж.
  • Лецитин – спомага за правилното усвояване на холестерола и други съставки на мазнините.
  • Холестерол – изключително важен за растежа и развитието. Научете повече в статията за холестерола.
  • Минерали – в маслото се съдържат известни количества манган, цинк, хром и йод. Богато е на селен, който има силно изразени антиокислителни свойства.

 

По възможност консумирайте масло от пасли животни, тъй като то е много по-богато на изброените хранителни вещества. Както вече споменахме, в маслото на фуражно хранените крави някои от тях дори отсъстват.

Маслото е подходящо както за директна консумация, така и за температурна обработка. Можете да го използвате за всякакъв тип готвене, включително и пържене, тъй като е много стабилно и трудно се окислява.

Свързани рецепти: Гхи и Гхи с подправки

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април