За яйцата и хората

Дори да не подозирате, те са наши приятели
За яйцата и хората

В миналото яйцето е било символ на плодородие и обект на религиозна почит. Едва ли има световна култура, която да не е посветила значителна част от фолклора си на него.

Великден е един от празниците, в които яйцето заема централно място. Причините за това са както биологични, така и културни. Преди да бъдат въведени модерните техники за отглеждане на яйца, кокошките са снасяли много малко през зимата. Великден, който празнуваме с настъпването на пролетта, съвпада с възобновения цикъл на снасяне. Традиционно яйцата са се считали за "луксозна" храна и са били забранени по време на великите пости. На християните се е полагало да посегнат към тях чак на Великден, което е още една причина за асоциацията им с празника.

В съвремието яйцето е може би една от храните, заобиколена от най-много противоречия и спекулации. Как и защо се е получило така, е предмет на една друга дискусия. Важно е обаче да знаете, че яйцата са наши приятели.

В едно яйце се съдържат средно 71 калории, от които 63% (5 гр.) са под формата на мазнини, 35% (6 гр.) протеин и около 2% въглехидрати. Протеинът в него е с една от най-високите биологични стойности – 94 от 100. За сравнение, майчиното мляко е със стойност 95, а рибата – 76. Биологичната стойност на протеина представлява степента, до която той се усвоява от човешкия организъм и оттам способността му да допринесе за процесите на изграждане и възстановяване.

Някои от ключовите за здравето вещества, които могат да бъдат открити в яйцето включват:

  • Ретинол (активната форма на витамин А), който, заедно с антиоксидантите лутеин и зексантин, играе важна роля за доброто зрение и предпазването на очите от заболявания с напредването на възрастта. Лутеинът и зеаксантинът в яйцата са много по-активни от аналозите си в други храни.
  • Витамин D, който е изключително важен за здравето на костите и имунната система. Заедно с витамин К действат като антиоксиданти и имат противоракови свойства.
  • Холин, който е необходим за правилното развитие на нервната система и структурната цялост на клетъчните мембрани. Той е особено важен за мозъчното развитие при децата и трайно повлиява тяхната памет и способност за концентрация.

  • Омега-3 мастни киселини се намират в по-големи количества в яйцата на свободно отглежданите кокошки. В  случай, че не знаете, това са мастни киселини, които тялото не е в състояние да произвежда и трябва да си набавя от външни източници. Сред доказаните ползи от тях са предпазването от сърдечен удар, намаляването на триглицеридите в кръвта, подтискането на възпаления в тялото, предпазването от депресия и загуба на паметта.

Единствено липсата на въображение може да ви попречи всеки ден да консумирате яйцата, приготвени по различен начин. За тези от вас, които не се чувстват призвани в кухнята, винаги съществува кулинарният шедьовър, познат още като "Сварено яйце". Мързелив и енергоспестовен начин за варене на яйца е следният: поставете яйцата в съд със студена вода и похлупете. Включете котлон и сложете съда върху него. Изчакайте водата да кипне. Спрете котлона и отстранете съда от него. Оставете го захлупен за 12 минути. Охладете яйцата със студена вода. Обелете ги. Яжте.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април