Солта на земята

„Бяла отрова“ или суперхрана?
Солта на земята

Най-важното

Вероятно се нуждаете от повече сол в менюто, ако:

Спортувате редовно и отделяте голямо количество пот. Добър и евтин начин да поддържате електролитния си баланс по време на тренировка е да добавите сока на един лимон и четвърт лъжичка морска сол към бутилката си с вода.

Консумирате много месо и/или други източници на протеин.

По-голямата част от калориите ви преминават през топлинна обработка. Готвенето унищожава естествените ензими в храната и по този начин може да затрудни нейното храносмилане. Солта стимулира производството на някои стомашни ензими, които да компенсират за това.

Самото споменаване на думата "сол" може да накара всеки здравословно загрижен човек да посегне към апарата за измерване на кръвно налягане с изправени от ужас коси. Но това не винаги е било така.

Навремето солта е била универсална "разменна монета" и, поради трудния си добив, се е ценяла почти колкото златото. Това е и предполагаемата причина за възникването на суеверието, че разсипването й носи лош късмет. В своята "Естествена история" от началото на новата ера, римският историк Плиний Стари споменава, че на войниците се е заплащало в сол. Затова се счита, че думата е корен на много от думите за заплата (salary /англ./, salario /исп./, salaris /хол./ и др.) и войник (soldier /англ./, soldado /исп./, солдат /рус./ и др.). В Библията солта е символ на гостоприемството: "Имайте сол в себе си, казва Исус, и бъдете в мир с всички" /Марк 9, 50/. Дори и да не си спомняте приказката за царската дъщеря, която казала на баща си, че го обича колкото солта, със сигурност сте чували изрази от сорта на "солта на земята" и "солта на живота".

Може да се каже, че консервиращите свойства на солта са своеобразен стожер на съвременната цивилизация. Благодарение на тях нашите предци са придобили своеобразна независимост от сезонността на много храни и са можели да ги пренасят и да търгуват с тях на много по-големи разстояния. До ден днешен тя е фундаментална подправка в кухнята и усещането за нея представлява един от петте основни вкуса.

От химична гледна точка солта представлява предимно натриев хлорид. Натрият е отговорен за регулирането на обема на кръвта и нейното налягане в кръвоносните съдове. Това е от особено значение за всички, но най-вече за тези от вас, които са физически активни.

По време на високоинтензивна тренировка по-високият обем на кръвта означава по-добро снабдяване на клетките с кислород и хранителни вещества и по-ефикасно отвеждане на метаболитни остатъци (млечна киселина/лактат). Ниският прием на натрий в комбинация с интензивното потене (особено при спортуващите през лятото) не само, че може да доведе до занижен кръвен обем и налягане (разбирайте – обща замаяност и липса на кондиция), но и до нарушен електролитен метаболизъм. Без достатъчно натрий е невъзможен транспортът на калий до клетките, което нарушава тяхната цялост и възпрепятства контрола върху скелетните и сърдечни мускули. Дефицитът на натрий може да доведе и до задържане на вода, чиито ефекти сигурно сте виждали в огледалото.

Колкото до рисковете, свързани с прекомерния прием на сол, още Парацелз е казал, че "Дозата прави отровата". И тук следва да направим едно уточнение. Трапезната сол, която консумираме, доста се различава от високо ценения си оригинален вариант в миналото. Понастоящем масово разпространената сол преминава през процес на рафиниране, който отнема от нея изключително много ценни хранителни вещества.

В този смисъл понятието "бяла отрова" е съвсем на мястото си. Истинската сол трябва да бъде с розов, червеникав, бежов или сив оттенък, което е признак за наличието на минерали в нея. На пазара все още може да бъде открита качествена морска сол на бучки, а вече се предлагат и някои по-екзотични продукти като хималайска сол и сол от Мъртво море, които за съжаление не са по джоба на всеки.

В случай, че спортувате активно, нямате проблеми с високо кръвно налягане и не ядете прекалено много джънк и друг вид преработена храна, не би трябвало да се притеснявате от предозиране със сол. В крайна сметка, храната трябва да доставя удоволствие и здраве. А бидейки нещо повече от подправка, солта винаги е била незаменим неин спътник през вековете.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април