Нека да е зехтин, но какъв?

Видове зехтин и техните особености
Нека да е зехтин, но какъв?

Едва ли има смисъл да ви обясняваме, че зехтинът е хубаво нещо. Повечето хора добре знаят това и все повече от тях го предпочитат пред слънчогледовото олио, особено предвид покачващите се цени на второто.

За съжаление, у нас не се знае твърде много за различните видове зехтин и техните особености. Изборът ни все още се предопределя на база цена, а не в зависимост от специфичните качества. А точно в тези качества се корени разликата между зехтина, за който знаем, че е полезен и зехтина, с който не бихме си намазали и обувките. Да видим:

  • Екстра върджин зехтин (Extra-virgin olive oil). Този вид е добит единствено чрез студено пресоване на маслините в отсъствието на всякаква химическа обработка, овкусители и оцветители. Киселинността му в никакъв случай не трябва да надвишава 0.8 %. Това е и най-добрият избор, който можете да направите. Цената за литър от този зехтин на българския пазар варира между 12 и 20 лв. Не много разпространен негов вариант е нефилтрираният екстра върджин зехтин, който претендира да е с по-голямо съдържание на антиоксиданти. За литър от този вид зехтин очаквайте да платите над 20 лв.

  • Върджин зехтин (Virgin olive oil). Студено пресован зехтин, чиято киселинност може да достигне до 2%. Вкусът му е сравнително трудно различим от този на екстра върждин зехтина, но се приема че е с по-ниско качество заради по-високата киселинност. Цените за литър от него започват от 10 лв и обикновено не надвишават 19 лв.

  • Рафиниран зехтин (Refined olive oil). Това е зехтинът, който се получава чрез рафиниране на студено пресован зехтин. Той е с много ниска киселинност (до 0.3%), но в процеса на рафиниране е загубил много от ценните си качества и има вероятност да е с по-високо съдържание на свободни радикали. Цената за литър е не повече от 10 лв. Много често този зехтин може да бъде открит и под наименованието "Лек" зехтин (Lite или Light olive oil) , което не служи за означение на стандарт или по-ниска калоричност, както подвежда етикетът. Името се оправдава от по-слабия вкус и блед цвят на въпросното рафинирано масло.

  • Чист зехтин или зехтин (Pure olive oil/Olive oil). Смес между студено пресован и рафиниран зехтин в такова съотношение, което не води до киселинност над 1%. Цена за литър: около 10 лв, но се срещат и по-скъпи варианти.

  • Pomace зехтин (Olive pomace oil). Добива се посредством химическа обработка и рафиниране на остатъчните продукти от студеното пресоване на маслините. Към него може да е, но може и да не е добавено известно количество студено-пресован продукт. Киселинността му е до 1%, но това е възможно най-лошият избор, който можете да направите, тъй като технологията за получаване на този вид зехтин го прави изключително вреден. Обикновено се бутилира в пластмаса, което прави нещата още по-трагични. За съжаление, това е и най-купуваното от българите маслинено олио. На нашия пазар е разпространено и под наименованието "Салатен зехтин", като често се предлага примесен с други растителни масла. Можете да го намерите между 5 и 10 лв, но не ви съветваме да си го купувате. 

 

В по-малка степен видовете зехтин се класифицират в зависимост от цвета. Този цвят варира от бледо жълто до наситено мъгливо зелено. Последното може да означава, че маслото е добито от зелени, неузрели маслини, но не е задължително. Може и да е следствие и от попадането на маслинени листа в пресата за олио. В общия случай, зеленият цвят е признак за интензивен, по-остър и свеж вкус на зехтина.

Жълтото, от своя страна, е индикация, че маслините са набрани в по-късен момент от сезона, когато са узрели и цветът им е черен. Обикновено жълтеникавият зехтин е с по-сладникав и по-объл вкус. Понякога обаче по-светлият цвят може да означава окисляване на маслото в резултат от прекомерно излагане на слънчева светлина, което води до влошаване на вкуса, занижаване на количеството антиоксиданти и увеличаване на свободните радикали в него.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 2
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 2
    от Не е посочен | 28.01.2012 | 21:27
    Този коментар беше изтрит поради неспазване правилата на сайта!
  • 1
    от Не е посочен | 26.05.2011 | 17:47
    Статията е полезна и интересна, благодаря! Дори когато готвя се стремя да използвам зехтин, но се чудя дали и как се променят качествата му след термичната обработка. Полезно ли е да се използва като мазнина за пържене например? С удоволствие ще прочета нещо и на тази тема!

    :)

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април