Омега-6 vs. омега-3

Еволюция на храненето и нейното значение за здравето ни
Омега-6 vs. омега-3

Най-важното

Олио n-6
n-3
Слънчогледово  
65% 0%
Царевично 54% 0%
Сусамено 42% 0%
Фъстъчено 32% 0%
Соево 51% 7%
Орехово 52% 10%
Зехтин 20% 2%
Ленено 14% 57%
Рибено 0% 100%

Сигурно се досещате, че начинът, по който се храним в момента, е доста далеч от храненето на предците ни. Причината за това се нарича индустриализация.

Разбира се, че индустриализацията е хубаво нещо. Ако методите за добив и разпространение на храна не се бяха развили, сега много от вас вероятно щяха да размахват копие или мотика някъде навън и изобщо нямаше да имат възможността да четат настоящите редове. Но, за съжаление, подобно развитие си има и своята тъмна страна.

Антропологическите данни отпреди 4-5 милиона години свидетелстват, че менюто ни по това време е изобилствало от всевъзможни морски обитатели и много други източници на омега-3 мастни киселини, но е било сравнително бедно на омега-6. Науката предполага, че съотношението между двата вида мазнини е било приблизително 1:1.

Началото на индустриалната революция преди около 140 години съвпада с рязкото изменение на това съотношение в полза на омега-6 мастните киселини. Това се дължи на подема в промишления добив и преработка на растителните мазнини и завишената употреба на зърнени фуражи в храненето на добитъка (което сериозно изменя мастнокиселинния профил на животинските продукти в менюто на хората). Рязко се покачва употребата на различни видове олио, които не са били застъпени в традиционната ни диета.

Според някои данни, в периода 1935-1939 съотношението омега-6:омега-3 в САЩ е било 8:1. До 1985 г. то се променя до 10:1. Счита се, че в наши дни това съотношение достига до 20:1 или дори 25:1. За съжаление, подобни изследвания не са правени за България, но със сигурност възприемането на много от западните производствени практики, както и масовата консумация на вносни продукти, имат своя отрицателен принос. Допълнително влияние оказва и неоснователното демонизиране на наситените мазнини и промотирането на полиненаситените като тяхна здравословна алтернатива.

С всичко казано дотук, не бихме искали да ви оставим с впечатлението, че омега-6 са някаква ужасна отрова. Те имат своето здравословно значение и са важни за регулацията на имунната и репродуктивната системи, полезни са за кожата, косата и костите.

Но изключително завишеният им прием в последните десетилетия създава дисбаланс, който може да стане причина за възникването на възпаления в организма и дори се асоциира с много съвременни болести като диабет от втори тип, сърдечносъдови заболявания, затлъстяване, метаболитен синдром, астма, рак и др. За това допринася и нестабилността на полиненаситените мастни киселини на топлинна обработка, която може да стане причина за формирането на свободни радикали.

Някои учени предполагат, че увеличената консумация на омега-6 "има пръст" в едва ли не всеки здравословен проблем на модерното общество, но според нас подобно твърдение е леко пресилено. Това, което можем да направим, е просто да подхождаме по-съзнателно, когато избираме храната си:

  • да предпочитаме тези продукти, при които има ограничена индустриална намеса (храни от свободно отглеждани животни с достъп до паша, минимално преработени растителни масла)

  • да увеличим приема си на риба/рибено масло и други морски дарове с високо съдържание на омега-3

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 2
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 2
    от Не е посочен | 30.01.2012 | 17:54
    Отговор на коментар #1 от : Възможно е да има прекомерен прием на омега-3, особено когато се взима под формата на добавка. В последно време някои специалисти в храненето започнаха да съветват против приема на извлечени масла (рибено, ленено), поради факта, че последните се окисляват много по-лесно (http://goo.gl/OuG8H) По отношение на рибеното масло има някои данни, че в по-големи количества може да е предпоставка за развитието на някои видове рак... За да не се вторачваме прекалено много, нека кажем, че рибата е добър избор, особено ако е сьомга, херинга, сардина. Счита се, че половин-един килограм риба седмично е напълно достатъчен, за да има баланс между омега-3 и омега-6, стига да не се храним с много преработени продукти и полиненаситени мазнини. Лененото семе задължително трябва да е смляно, защото в противен случай не се усвоява. Освен това, видът омега-3 в него е т.нар. ALA, която тепърва трябва да се конвертира в тялото, за да достигне до EPA и DHA, които присъстват в готов вид в мазнините на рибата. В този смисъл, от него се извлича сравнително малко количество използваеми омега-3 и трудно може да доведе до предозиране. Поздрави :)
  • 1
    от Не е посочен | 27.01.2012 | 17:35
    Кои са храните с високо съдържание на омега-3 и в случай на допълнителен ежедневен прием на ленено семе (например), възможно ли е предозиране? И ако да, какви неблагоприятни резултати би имало за организма ни? Благодаря за хубавата статия!

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април