7 добри причини да оставим нещата да се вкиснат

За ползите от ферментиралите продукти
7 добри причини да оставим нещата да се вкиснат

До неотдавна беше съвсем естествено всяко българско домакинство да изповядва някаква форма на домашно ферментиране. Особено преди настъпването на зимния сезон се пълнеха качета и буркани и след това идваше ред на голямото претакане. Сега тези практики ни се струват все по-далечни, "селски" и отнемащи ценно време. По-лесно и цивилизовано е да се купи туршия от магазина. Ако изобщо се купи. Защото е "селско"!

Проблемът с купуването от магазина се състои не толкова в купуването, а по-скоро в това, което купуваме. Купешките туршии се стерилизират със захар и оцет за получаването на традиционния ферментирал вкус. Често пъти киселото мляко нито е кисело, нито е мляко.

А защо всъщност бихме искали да ядем истински ферментирали храни?

  1. Ферментиралите продукти подобряват храносмилането. Представете си ферментацията като "предхраносмилане" на продуктите. Сурово ферментиралите продукти са богати на ензими, което допълнително улеснява работата на тялото. Ензимите са необходими за разграждането на храните в стомашно-чревната система. С напредването на възрастта, ензимната секреция на тялото намалява и имаме нужда от колкото е възможно повече "външни" ензими.

  2. Ферментиралите продукти подобряват усвояването на хранителни вещества от храната. Което означава, че ще сме в състояние да извличаме много повече ползи от същото или по-малко количество калории. Освен това, процесът на ферментация неутрализира и някои антинутриенти в храните, които възпрепятстват абсорбирането или дори извличат витамини и минерали от организмите ни.

  3. Ферментиралите продукти възстановяват чревната ни флора. Както писахме в статията за стомашно-чревното здраве, в нас живеят множество "добри" бактерии, които са от съществено значение за нашето здраве. Редица болестни състояния като непоносимостта към лактоза и глутен, нередовен стомах, алергии, астма и др. се свързват с недостига на тези микроорганизми в стомаха ни. 

  4. Ферментацията намалява съдържанието на захар в храните. Може би не знаете, че бактериите, които причиняват ферментацията всъщност се хранят със захар. Колкото по-ферментирал е един продукт, с толкова по-ниско съдържание на въглехидрати е той.

  5. Ферментацията е в състояние да увеличи съдържанието на витамини в млечните продукти. Съществуват изследвания, които разглеждат различните нива на фолиева киселина, други важни  витамини от В-групата, рибофлавин и биотин в зависимост от начина, по който ферментират млечните продукти.

  6. Ферментиралите продукти са по-трайни. Може би ви е правило впечатление, че киселото мляко издържа по-дълго време от прясното. Това е и причината, поради която ферментирането е един от основните методи за приготвянето на зимнина.

  7. Ферментацията подобрява вкуса на храната. Това е доста субективно, но почти със сигурност имате поне един любим ферментирал продукт. Кисели краставички? Зелени доматчета? Заквасена сметана? Цедено кисело мляко?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април