Знаете ли, че...

лютите чушки Халапеньо унищожават канцерогенни клетки и помагат при отслабване?
Халапеньо са сорт...

лютите чушки Халапеньо унищожават канцерогенни клетки и помагат при отслабване?

Халапеньо са сорт люти чушки. По размер те са малки до средно големи, цветът им може да бъде зелен или червен на цвят, пикантността им е умерена. Халапеньо са неизменна съставка в мексиканската кухня. Днес са разпространени и в останалите части на света. Те са богати на алкалоид, наречен капсаицин, който им придава характерната пикантност. Капсаицинът има жизненоважно значение за здравето. Умерената консумация на люти чушки спомага за:

  • ускоряването на метаболитните процеси;
  • успешно преборване с излишните килограми;
  • унищожаване на канцерогенни клетки;
  • намаляване на нивата на холестерола.

Важният алкалоид е ценна съставка, ключова за много козметични и фармацевтични продукти. От Халапеньо се приготвят различни гелове, мазила и лекарства, които имат сгряващо и противовъзпалително действие. Намират приложение в кулинарията за приготвянето на различни ястия, като се използват пресни, сушени или мариновани.

Хранителен състав на чушките Халапеньо

Халапеньо са богати на минерали и витамини (витамин C, витамин A, витамин E, витамин K), флавоноиди (бета-каротин, лутеин, алфа-каротин). Всички те защитават организма от неблагоприятните ефекти на свободните радикали, причинени от стрес и заболявания. Една сурова люта чушка съдържа следните хранителни вещества:

4 калории;

0,4 грама фибри;

Витамин C – 10% от дневната потребност (ДП);

Витамин B6 – 4% от ДП;

Витамин A – 2% ОТ ДП;

Витамин K – 2% от ДП;

Фолат – 2% от ДП;

Манган – 2% от ДП.

Полезни свойства на чушките Халапеньо

Консумацията на парливи чушлета защитава от ставни проблеми, подобрява циркулацията на кръвта, физическата активност, предотвратява стомашно-чревни неразположения и влияе положително на белите дробове.

Помагат при отслабване

Проучвания установяват, че капсаицинът и други подобни съединения в лютите чушки, наречени капсаициноиди, могат да подсилят метаболизма с 4-5% на ден, като потенциално помагат за по-лесното сваляне на килограми. Капсаициноидните добавки намаляват коремните мазнини и апетита. Друг плюс е ниското съдържание на калории в зеленчука. Всички тези фактори обясняват защо редовното консумиране на люти чушки е свързано със значително намален риск от наднормено тегло и затлъстяване.

Имат обезболяващ ефект

Капсаицинът е ефективно обезболяващо средство, когато се прилага външно върху кожата. Успокоява болката, като временно блокира рецепторите за болка в областта, в която се прилага. Първоначалното усещане е за парене, последвано от изтръпване. Капсаициновите лосиони и пластири често се използват за облекчаване на болката, причинена от вируса на херпес зостер, диабетна невропатична болка и хронична болка в мускулите и ставите.

Проучване с възрастни хора, страдащи от ревматоиден артрит, установява, че болката намалява с 57% след прилагане на крем с капсаицин върху ставите.

Освен това капсаицинът може да се използва и като спрей за нос за облекчаване на болката, причинена от мигрена. Въпреки че лосионите и спрейовете, съдържащи капсаицин могат да бъдат ефективни за лечение на болка, не е ясно дали консумацията на Халапеньо или прилагането на чушлетата върху кожата ще имат същия ефект.

Предотвратяват язви на стомаха

Язвите на стомаха могат да бъдат причинени от редица фактори, включително високи нива на стомашна киселина, H. pylori в стомаха, нисък приток на кръв в стомаха, приемане на твърде много обезболяващи, прием на алкохол, тютюпушене и стрес. Макар че обикновено се смята, че пикантните храни, като лютите чушки Халапеньо, могат да причинят или да влошат язвата на стомаха, изследвания показват, че това не е така. Капсаицинът в лютите чушки всъщност може да предпази стомаха от развитие на язви, като намалява стомашното възпаление при хора, които имат H. pylori в стомаха и дори помага за елиминиране на инфекцията. Не е ясно обаче дали количеството на капсаицин в Халапеньо чушките е достатъчно голямо, за да окаже този ефект.

Борят се с инфекциите

Съединенията, открити в люти чушки, са особено мощни при забавяне на растежа на обикновените хранителни бактерии и дрожди.

Освен хранително отравяне, изследвания предполагат, че капсаицинът може да помогне за предотвратяване на инфекции като стрептококи в гърлото, бактериален кариес и хламидия. Важно е да се отбележи, че при всички тези проучвания са използвани екстракти от чили чушки, а не цели чушки. Друг важен момент е, че изследванията са проведени в епруветки, а не върху хора.

Поддържат здраво сърцето

Сред основните рискови фактори за развитие на сърдечни заболявания са диабетът, високия холестерол и повишеното кръвно налягане. Капсаицинът може да намали въздействието на тези фактори, а по този начин да помогне за поддържането на сърцето здраво.

Приемът на 5 грама люти чушки преди храна с високо съдържание на въглехидрати спомага за стабилизиране на нивото на кръвната захар и за предотвратяване на рязкото покачване на захарта в кръвта след хранене.

Как да добавите Халапеньо към диетата

Халапеньо могат да се консумират сурови, сготвени, пушени (чипотле люти чушки), сушени и дори на прах. Изследвания показват, че по време на процеса на сушене почти няма загуба на капсаициноиди. При опушване или мариноване съдържанието им намалява умерено.

Чушките от сорта Халапеньо могат да се използват:

в суров вид в салати, салца, чътни или гуакамоле;

в пикантни чили сосове;

за гарнитура върху пица;

за готвене в основни ястия;

мариновани като подправка;

пушени (чипотле люти чушки);

в смутита;

в ястия за печене;

в царевичен хляб;

като добавка към месни ястия, сирене или пилаф.

Възможни странични ефекти и рискове от консумацията на лютите чушлета Халапеньо

Най-често срещаният страничен ефект след консумацията на люти чушки е временно усещане за парене в устата. В зависимост от пикантността на чушките то може да варира от леко до тежко. За да намалите това усещане:

Изберете гладки червени чушки без малки кафяви белези, тъй като белезите са знак, че чушките са по-пикантни.

Използвайте ръкавици, когато избирате чушки, за да предотвратите попадане на лютиви съставки в чувствителни зони на тялото като очите.

Премахнете белите мембрани от вътрешността на чушките Халапеньо, преди да ги добавите в храната, тъй като в мембраните има най-висока концентрация на капсаицин.

Ако усещането за парене стане твърде силно и непоносимо, пийте пълномаслено прясно мляко – то ще намали неприятното чувство.

Резултати от проучване показват, че капсаицинът може да влоши киселините, така че хората, страдащи от рефлукс, трябва да избягват консумацията на Халапеньо.

Внимателни с консумацията на лютите чушки трябва да бъдат и хората със синдром на раздразненото черво, особено ако не част от обичайното им хранене. Честите нежелани реакции са коремна болка, парене, спазми и диария.

Източник: framar.bg

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Близнаци
22 май – 21 юни