Ограбват ли ни някои храни?

Какво трябва да знаем за фитиновата киселина
Ограбват ли ни някои храни?

Ако се интересувате от здравословно хранене, сигурно сте чували за фитиновата киселина. Какво знаете за нея? Някои знаят, че е полезна заради фосфора. Други са уверени, че това не е вярно, а дори напротив. Но защо е така?

Фитиновата киселина в растенията и човешкото тяло

Фитиновата киселина, позната още като фитат или инозитол хексафосфат, е съставна част на обвивките на повечето зърнени и бобови култури, ядки и семена. Състои се от инозитол (витамин от В групата) и 6 отрицателно заредени фосфатни групи. Това е формата, под която растенията складират фосфор. За съжаление, ние не сме в състояние да усвояваме фосфора в този му вид, тъй като телата ни не произвеждат храносмилателния ензим фитаза, който е необходим за "извличането" му от фитатните молекули.

Проблемът с фитиновата киселина

Поради високия си негативен заряд, фитиновата киселина е много реактивна и "обича" да се свързва с минерали, метали и, общо взето, всичко, до което може да се докопа. Това е причина за един своеобразен парадокс в храненето. Значителни количества фитинова киселина се съдържат в растителни храни, богати на минерали като магнезий, калций и желязо. Тези минерали обаче не са на наше разположение, тъй като са свързани с фитата, който по никакъв начин не е склонен да се раздели с тях. За да направи нещата още по-интересни, фитиновата киселина не само не ни предоставя възможността да се възползваме от хранителните вещества в растенията, но и "отвлича" вече налични в тялото ни минерали. С особена сила това важи за желязото и цинка.

Това може да предизвика сериозни последици, особено при популациите, чиито основен източник на протеин и енергия са бобовите и зърнените култури, в това число вегани, вегетарианци, социални групи с по-нисък жизнен стандарт и др. Дефицитът на желязо и цинк е масово явление в развиващите се държави. Недостигът на желязо при децата е причина за много здравословни проблеми, някои от които остават доживот. Традиционни начини за неутрализиране на фитиновата киселина са ферментацията, накисването и покълването.

Възможно ли е да е полезна?

Благодарение на силно изразените си свързващи свойства, фитиновата киселина привлича вниманието на научната общност като потенциален антиоксидант. Експериментите се базират на способността на фитата да се свързва с тежките метали и някои токсини в организма. Съществуват изследвания в контекста на евентуалното приложение на фитиновата киселина в борбата с рака. Има индикации, че тя може да има превантивен ефект при рак на простатата, на гърдата, на панкреаса и дебелото черво. Засега изследванията се правят при специализирани клинични условия с химически добита киселина и изолирани или култивирани човешки клетки, като механизмите на действие не са напълно ясни.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април