Овесено – спаначени петифури с крема сирене и сьомга

Здравословни и изненадващо вкусни
Овесено – спаначени петифури с крема сирене и сьомга

Какво ще получите от това предястие?

Овесените трици са безвредни за всички хора, защото са водо-разтворими. Те преминават през целия храносмилателен тракт и не се наслояват. Това ги прави полезни за червата. Богати са на фибри и протеини и имат малко калории.

Спанакът съдържа голямо количество желязо, минерали, фибри и витамини. Богат е на белтъци и въглехидрати и не съдържа мазнини. Термичната му обработка позволява на тялото по-лесно да усвои желязото и калцият, които липсват съответно при болните от анемия и хората със заболявания на костите.

Крема сиренето е богат източник на хранителни вещества и белтъци. В млякото, от което се приготвя тази бяла паста, се съдържат в значителни количества витамините А и D. Особено ценен в тази съставка на петифурите е витамин В12. Той отговаря за формирането на червените кръвни клетки и развитието на нервните.

Сьомгата съдържа важните за нас Омега 3 мастни киселини, които тялото ни не произвежда и трябва да си набавим с храната. Добър източник е и на витамините А, В и D, както и на минерали като селен, цинк, фосфор, калции и желязо.

Пестото е богато на витамин К и витамин А, защото съдържа босилек. Чери доматите съдържат диетични фибри, както и витамините А и С. Каперсите съдържат колямо количество протеини и едва 3% мазнини.

Необходимите продукти:

За блата:
300 грама замразен спанак
4 супени лъжици овесено брашно (овесени трици)
6 яйца
2 чаени лъжици бакпулвер
сол и пипер на вкус

За плънката:
250 грама крема сирене
1 супени лъжици лимонов сок
150 грама пушена сьомга
3 чаени лъжици песто
200 грама чери домати, измити и нарязани на филийки
каперси за декорация

Начин на приготвяне:

Размразете спанака и го отцедете от водата. Изсипете го в дълбока купа, заедно с триците, яйцата, бакпулвера, солта и пипера. Разбъркайте добре до получаването на еднородна смес. Разделете сместа на две равни части и я изсипете в правоъгълни тави, намазани със зехтин. Печете 15 минути на 170 градуса.

Оставете готовите блатове да изстинат. През това време смесете крема сиренето с лимоновия сок и пестото. Отделете блатовете от тавите. Поставете единия блат в голяма чиния и намажете със сместа от крема сирене, лимонов сок и песто. Отгоре наредете парчетата сьомга, чери доматите и каперсите. Похлупете с другия блат. Нарежете полученото предястие на малки квадратчета.По желание можете да украсите с резен краставица или маслина. 

Забележка: Ако блатовете не се надуят и станат много тънки, можете да наредите продуктите за плънката само от едната страна и да навиете на руло, както е показано на снимката.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април