Богатият на калций хранителен режим ни помага да поддържаме плътността на костите, както и добро здраве като цяло.
Важно е обаче и осигуряването на достатъчно количество витамин D. Той е от ключово значение при усвояването на калция от храната. Също така има и отношение към здравината на костите, мускулния тонус и сила, риска от падания и фрактури.
Хранителни източници на калций и витамин D
Калций
Най-добрият начин да получим повече калций е чрез подобряване на хранителния режим. Млечните продукти, като мляко, сирене и кисело мляко, са добри източници на минерала. Други храни, които са с високо съдържание на калций, са:
спанак;
къдраво зеле;
бамя;
зеле;
соеви зърна;
бял боб;
риба - сардини, сьомга, костур, пъстърва;
храни, обогатени с калций, като портокалов сок, овесени ядки и зърнени закуски.
Витамин D
Витаминът се образува в кожата под влияние на ултравиолетовите лъчи на слънчевата светлина. Продукцията му се влияе от годишните сезони, продължителността на експозицията на слънце, употребата на слънцезащитни средства, кожната пигментация, хранителните навици и др.
Проучване показа, че 76% от българите имат недостиг на витамин D. Много по-трудно е да получим достатъчно витамин D от хранителни източници, съдържанието му в повечето продукти е оскъдно. Според проучвания обикновено набавяме само около 20% от витамина от храната, която ядем.
Продукти, които го осигуряват, са:
рибено масло;
мазни риби, като риба тон, скумрия и сьомга;
черен дроб;
сирене;
яйца;
храни, обогатени с витамин D - някои млечни продукти, портокалов сок, соево мляко и зърнени храни.
Добави коментар