Паста с песто от босилек

Паста с песто от босилек

Любима традиционна италианска рецепта, която не изисква дълго време за приготвяне. Изключително вкусна и полезна. Предлагам ви я като добро решение за обяд и вечеря гарнирана със сезонна зелена салата, репички, пресен лук и рукола.


Необходими продукти за пестото:

2 връзки пресен босилек
2 скилидки чесън
2 супени лъжица кедрови ядки
50 грама сирене пармезан
100 милилитра зехтин студено пресован
сок от половин лимон
черен или бял пипер на вкус

Приготвянето на пестото ще ви отнеме не повече от 6 минути. Кедровите ядки ги изпечете на сух тиган до златист цвят. Листата от босилек измийте и поставете в блендер или удобна купа за пасиране. Добавете кедровите ядки, обелената и нарязана скилидка чесън, зехтина, пармезан и сока от лимона. Пасирайте до получаване на хомогенна смес.  


Необходими продукти за пастата за 4 порции:

500 грама паста
3 скилидки чесън
зехтин студено пресован /нагрявайте до 220 градуса максимум/
настърган пармезан за гарниране


Сварете пастата според указанията на опаковката. Изцедете спагетите, като ги измиете със студена вода. В нагорещен тиган сложете зехтин и нарязаните на ситно скилидки чесън. Оставете така докато чесънът добие златист цвят добавете спагетите и разбъркайте енергично. Снемете от огъня и добавете пестото от босилек. Разбъркайте и разпределете спагетите по порции и гарнирайте с пармезан.
Останалата част от пестото прехвърлете в буркан, като така можете да го съхранявате до 2 седмици максимум в хладилник.

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април