Йога у дома

Или как да направите домашната си сесия полезна и безопасна
Йога у дома

Сещате ли се за онази специфична порода хора, които най-обичат да прекарват свободното си време вкъщи? Предпочитат да се хранят, да се забавляват и да си почиват у дома и е почти невъзможна мисия да ги изкараш от любимия им "затвор". Приятелите им ги наричат домошари и често влагат във въпросното определение солидна доза песимизъм и съчувствие :) Ку-ку! Аз също съм домолюбец и то – голям!

Да, искрено ценя домашния уют, както и факта, че всеки ден мога да го споделям с близки за мен хора.

В този ред на мисли, наистина обожавам да правя йога вкъщи. Не ме разбирайте погрешно. Когато имам възможност, винаги посещавам фитнес клуб. Още повече, че през последните години у нас започнаха да се появяват готини места, предлагащи добри условия за опознаване и навлизане в основите на древната индийска наука – както в практическите, така й във философските й измерения.

Проблемът е, че понякога времето и желанието не ми позволяват да стигна до тези зали (особено през зимата). И, да, тогава смело разпъвам шалтето в стаята си и без колебание се впускам в самостоятелна сесия. А ако и при вас се получава същото, нека ви дам няколко препоръки относно домашното ви преживяване:

Направете си йога кът

Не е трудно. Нужно ви е малко свободно пространство и креативност, както и този кратък инструктаж. Не забравяйте, че индийската практика не се свежда само до изпълняването на странни пози + интересни дихателни и медитативни упражнения. Основната й цел е постигането на дълбоко (себе)усещане за пълноценност и мир. А подходящата атмосфера би могла много да ви помогне в осъществяването на въпросната задача.

Направете го, както трябва

inm.comНяма значение, че сте у дома - длъжни сте да останете концентрирани и да не се разсейвате от нещата, които се случват около вас.

Забравете за приятеля си, блажено излежаващ се в леглото. Не би трябвало мързелът му да ви смущава. Вместо да се ядосвате на котката си, която непрекъснато ляга на постелката ви, бързо я включете в тренировката си. Ето така. А в случай, че имате куче, още по-добре – правете дога.

Извън кръга на шегата, отбележете факта, че се намирате в неприкосновения свят на вашата своеобразна крепост. Това трябва да засили фокуса ви, а не обратното, нали?

Направете го без болка

Скъпи начинаещи, в никакъв случай не експериментирайте с практикуването на твърде сложни пози. Истината е, че в йога и простите движения могат да се превърнат в предизвикателство пред възможностите на тялото ви.

Затова, молим ви, не се правете на герои! Първо, малцина ще видят героизма ви и второ – твърде рисков е.

Тук е мястото да добавя и друго: паралелно с домашната си сесия, задължително правете и такава в зала. Защото там, ако попаднете на добър учител, ще заучите правилната техника на различните практики, с което ще понижите риска да ги модифицирате по свой, но опасен за здравето ви, начин.

В крайна сметка, уверила съм се сама, практикуването на йога в домашни условия е адски полезно. То е чудесен начин за оползотворяването на свободните минути вкъщи. Но, да, към него трябва да се подходи внимателно, с едно наум :)  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април