Внимание! Йога може да бъде опасна за вашето здраве

Източната практика съвсем не е панацея
Внимание! Йога може да бъде опасна за вашето здраве

Никой няма да отрече, че през последните години йога не само доби изключителна популярност, но се превърна в нещо като универсалната практика както за духа, така и за тялото. Никоя себеуважаваща се спортна зала не пропуска да организира класове по йога, а специализираните студиа по различните й видове се множат постоянно.

Доказано е, че системата от асани и движения има своите ползи – оказва благотворно влияние върху нормализирането на кръвното налягане, може да се използва в определени програми за рехабилитация, отпуска и енергизира едновременно, дори може да повлияе добре на сексуалния живот.

Звучи като съвременна панацея, а? Нещо, което се премълчава със същата упоритост, с която се популяризира йога обаче е, че тя може да бъде опасна, и то много.

Гласност на последното се опитва да даде Уилям Броуд – известен журналист, редактор в престижния Ню Йорк Таймс, който прави авторски изследвания в областта на науката. Освен богата писателска биография, има и няколко от най-престижните журналистически награди, сред които Пулицър, Еми и ДюПон. А преди броени дни на пазара излезе и последната му книга - The Science Of Yoga: The Risks And Rewards (Науката за йога: рисковете и ползите, букв. превод от англ. ез., бел. ред.), която провокира огромен интерес и разбуни духовете в средите.

Броуд изследва няколко години случаи на травми и увреждания, регистрирани вследствие практикуването на йога. Той използва медицински документи, статии и издания, които ги описват подробно и са подкрепени със съответните факти. Дава изключително разнообразни примери – от неприятни разтягания и усуквания до счупени ребра, увреждания на прешлените и врата и дори до инфаркти и инсулти, получени вследствие практикуването на йога.

Авторът открива, че още през 1972 г. неврологът професор Ричи Ръсел публикува обширна статия в Британския медицински журнал, в която настоява, че определени асани могат да предизвикат инфаркти у млади, здрави хора. Той обяснява това с неестественото накланяне на главата назад под ъгъл от 90 градуса, което е два пъти повече от възможностите на врата. Подобно движение, от своя страна, може да увреди сериозно артериите в тази област, които осигуряват кръв за мозъка, причинявайки тромби, стесняване или подуване на кръвоносните съдове, а по този начин и увреждане на мозъка.

Журналистът привежда още толкова примери, че бихме могли да ги описваме в продължение на десетина материала. Повод за изследването му е личен опит – самият Броуд практикува йога години наред, до 2007-ма, когато получава травма на гърба. Това се случва, докато е в поза "Триъгълник" (странично разтягане с различни вариации, вижте базовата поза тук) и е начало на продължително страдание за него.

Целта на книгата му не е да отрича източната система от пози и движения, а само да предупреди за възможните й негативни страни, които представляват реална опасност за здравето. Точно това вдъхнови и нас да предупредим начинаещите последователи на йога, защото те са изложени на най-голям риск:

- Имайте предвид, че йога, в голямата си част, е предназначена за хора в относително добро физическо състояние. Огромен процент от травмите, незначителни или сериозни, се получават от онези, които прекарват деня си предимно в седнало положение, най-често в една и съща поза пред компютъра. Съгласете, че работата в офис не се извършва в поза халасана, нали?

- Учителите не са еднакви, уви. С увеличаването на интереса към източната практика, се повишава и нуждата от преподаватели в областта. Не всички обаче се задълбочават достатъчно, за да разпознаят неподготвените си клиенти или началото на даден проблем, който може да прерастне в сериозна травма. Изискванията към специалистите по йога са толкова занижени, че, на практика, всеки може да я преподава след предоставяне на сертификат, чиято надеждност рядко се проверява.

- Всички сме виждали и онези надъхани инструктори, които твърдят, че "това е толкова лесно, а ти не го правиш правилно", "вече трябваше да си усвоил тази асана" и т.н. Същите често имат вредния навик да идват и да натискат горкото ви тяло в съвсем неестествени за него пози, сякаш е от силикон или нещо подобно. Или да ви предизвикват с трудни асани, без да преценяват адекватно възможностите ви. Според нас, и напредналите трябва да ги избягват. Все пак посещаването на подобни класове трябва да ви е приятно преди всичко.

- Някои пози са противопоказни при определени заболявания и могат дори да ги задълбочат, за това, ако имате здравословни проблеми, не ги премълчавайте пред учителя.

- Нищо прекалено не е полезно - крайностите обикновено имат негативен ефект, дори когато се отнасят за "здравословни" практики. Разбира се, това важи с пълна сила и за йога.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май