Поза на седмицата: Халасана

Отпускаща и тонизираща
Поза на седмицата: Халасана

Най-важното

Използвайте плътна постелка. Ако разполагате само с тънка такава, навийте я на две. А в случай, че имате проблеми с врата, сложете под него допълнителна, мека опора – хавлия, навита на руло, например, за да го предпазите.

В духа на първия учебен ден, нека днес отново ви приветстваме в класа по йога. Заповядайте с отворено сърце и с оправдано очакване, че ви предстои да изпълните още една приятна и много полезна асана от хатха.

В буквален превод, от санскрит, халасана означава "рало". Кръстена е така, защото при изпълнение, тялото наподобява по форма традиционния плуг, използван в Тибет и Индия.

Здравословни ползи

Смята се, че редовното практикуване на халасана оказва благоприятно влияние върху много от процесите, протичащи в тялото. Позата подобрява кръвообращението, отпуска напрежението в мускулите на врата и нормализира респираторната дейност.

Освен това, има възстановяващ ефект върху симпатиковата нервна система и съдейства за баланс в секретирането на хормоните адреналин и тироксин. Също така, оказва магически ефект върху част от процесите, които протичат в стомашно-чревния тракт.

Позната е като средство за понижаване на високо кръвно налягане. Като "обърната" поза, позволява нахлуване на кръв в мозъка, като по този начин активира мозъчните функции и изяснява мисълта.

Важно: Не се препоръчва на хора, които имат проблеми с гръбначния стълб, защото изпълнението й предполага извиването му. Ентусиастите с болки в кръста също би било добре да я избягват.

Традиционно, с халасана се приключва йога сесията. Асаната подготвя практикуващия за релаксация на ума, пранаяма и медитация.

Е, хайде! Да направим рало, искате ли?

 

  • Легнете на постелка и поставете спокойно ръцете от двете страни на тялото, с длани към пода (впоследствие ще ги ползвате за опора).
  • С леко вдишване, повдигнете краката във въздуха до вертикална позиция. Направете няколко вдишвания и почувствайте как напрежението в гърлото, раменете и гърдите се стопява постепенно.
  • С последното издишване, прехвърлете краката над главата, както е показано на снимката.

Съвет: Ако изпитвате известно затруднение да осъществете това движение, правете го първо до стена, като вместо да прехвърляте краката, опрете стъпалата си в нея, под ъгъл 90 градуса с тялото.

Когато почувствате, че сте готови, се отдръпнете от стената и пробвайте въпросното прехвърляне, без нейна помощ. Важно е да не сгъвате долните си крайници в коленете, а да ги държите максимално изпънати.

  • Направете няколко дълбоки вдишвания и издишвания, после бавно свийте краката в коленете и отново ги върнете в изходна позиция.

Основната идея е да се научите да изпълнявате халасана без чувство на мускулно напрежение или физическо неудобство. Всъщност, ако сте редовни и достатъчно търпеливи, ще почувствате всички хубави неща, които описахме по-горе в здравословните ползи.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 2
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 2
    от Не е посочен | 10.02.2012 | 17:43
    Благодаря ви за уместната корекция, грешката е оправена!
  • 1
    от Не е посочен | 10.02.2012 | 15:15
    хубава статия, но нервната система е симпатикова, а не симпатична. добре е да се проверярват термините при превода

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април