Йогапедия: Хатха

Йога има безброй стилове и вариации, а ние смятаме да ви представим най-основните от тях
Йогапедия: Хатха

Вероятно сте забелязали, че една част от екипа ни е истински поклоник на йога, и то във всичките й форми. Другите части от нашия тим обаче твърде често подценяват тази философия с елементи на спорт, което сега ще поправим.

Установихме, че йога не е константа дори през 21-ви век, напротив – може да се изпълнява при високи температури, във въздух, във вода и как ли още не. Точно за това смятаме да покорим нейното царство, като изследваме някои от най-разпространените стилове по света.

Започваме с основата, а именно:

Хатха йога

Произход: появява се през 15-ти век в Индия, благодарение на индуисткия учител и мъдрец Йоги Сватмарама. Той обединява в едно противоположности от йога, които се отнасят към позитивното (Слънце) и негативното (Луна) в дотогавашното учение.

Хатха всъщност идва от санскрит и обединява именно думите за "слънце" и "луна" на този език.

Основните пози, практикувании днес в йога – Кобра, Орел, Колело и много др., са описани и приложени на практика именно от Сватмарама.

Философия: основната идея на хатха йога е да изгради мост между тялото и ума чрез различни техники на дишане и пози, наречени асани.

Очаквайте: приятни и леки занимания, които тонизират умерено тялото, подпомагат концентрацията и ясната мисъл и заличават успешно стреса. Балансиращите пози, навеждането напред и назад, слънчевите поздрави са основна част от часовете по хатха, които винаги приключват с пълен покой накрая (наречен савасана).

Опитайте, ако: предпочитате спокойни, бавни занимания, които предизвикват тялото, но без да са непреодолими. И в случай, че търсите лесен начин за борба с ежедневния стрес.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май