Мътеницата е традиционна българска напитка. Подобна е на айрана, но е по-гъста. Има изключително освежаващо действие, а и влиза в състава на много домашни маски и
разкрасителни процедури.
Как да си я приготвите?
Мътеницата се получава при домашно извличане на масло от полу-ферментирало мляко. Можете да използвате
както краве, така и козе, овче или биволско мляко. Предлагаме ви цели две лесни рецепти за домашна мътеница.
Рецепта № 1
Необходими са ви 2 чаени чаши пълномаслено прясно
мляко и сокът от половин лимон (може и 3 супени лъжици винен оцет – бял). В дълбок, неметален съд се сипват съставките и се изчаква около 10 минути млякото да се пресече. Получената мътеница
може да се използва като заместител на прясното или киселото мляко в
сосове, зърнени закуски и за
маринати.
Thinkstock/Guliver
Рецепта № 2
Необходими са ви равни количества прясно и
кисело мляко, 1/3 от количеството на млеката вода и дървен съд с бутало (може да използвате и голям стъклен буркан). Сипвате млеката и водата в съда и започвате да биете с буталото или да
клатите буркана в продължение на половин час. Когато останете без ръце, а на повърхността се е образувал жълт слой масло, значи под него имате
мътеница. Изгребете слоя, а течността оставете в хладилник да
ферментира. След няколко дни можете да се насладите на вкусовите и полезни качества на мътеницата. Прясната мътеница е сладка, а ферментиралата има типично кисело-резлив вкус.
Мътеницата не е толкова лесна за приготвяне, колкото
айрана. Рецептата за мътеница е разработвана дълго от нашите баби, докато постигнат успех. Затова не се отказвайте, ако първият опит е неуспешен.
А вие как приготвяте и за какво използвате мътеницата?
- iNews
- Novinite
- Econ
- Jenite
- Div
- Sporta
- FitWell
- Sportuvai
- Peika
- Programata
- Doctoronline
- News in English
Домашна мътеница
Един продукт с много приложения
Добави коментар