Домашна мътеница

Един продукт с много приложения
Домашна мътеница

Мътеницата е традиционна българска напитка. Подобна е на айрана, но е по-гъста. Има изключително освежаващо действие, а и влиза в състава на много домашни маски и разкрасителни процедури.

Как да си я приготвите?

Мътеницата се получава при домашно извличане на масло от полу-ферментирало мляко. Можете да използвате както краве, така и козе, овче или биволско мляко. Предлагаме ви цели две лесни рецепти за домашна мътеница.

Рецепта № 1

Необходими са ви 2 чаени чаши пълномаслено прясно мляко и сокът от половин лимон (може и 3 супени лъжици винен оцет – бял). В дълбок, неметален съд се сипват съставките и се изчаква около 10 минути млякото да се пресече. Получената мътеница може да се използва като заместител на прясното или киселото мляко в сосове, зърнени закуски и за маринати.

1535815Thinkstock/Guliver

Рецепта № 2


Необходими са ви равни количества прясно и кисело мляко, 1/3 от количеството на млеката вода и дървен съд с бутало (може да използвате и голям стъклен буркан). Сипвате млеката и водата в съда и започвате да биете с буталото или да клатите буркана в продължение на половин час. Когато останете без ръце, а на повърхността се е образувал жълт слой масло, значи под него имате мътеница. Изгребете слоя, а течността оставете в хладилник да ферментира. След няколко дни можете да се насладите на вкусовите и полезни качества на мътеницата. Прясната мътеница е сладка, а ферментиралата има типично кисело-резлив вкус.

Мътеницата не е толкова лесна за приготвяне, колкото айрана. Рецептата за мътеница е разработвана дълго от нашите баби, докато постигнат успех. Затова не се отказвайте, ако първият опит е неуспешен.  

А вие как приготвяте и за какво използвате мътеницата?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април