Сезонът на барбекюто е в разгара си. Повече време прекарваме на открито и разбира се приготвянето на вечеря за приятели, близки или семейството може да се превърне в приятно занимание
носещо наслада на сетивата ви.
Разбира се, много по-лесно е да си купите готови смеси, с които да направите маринатата на зеленчуците и месото, но много по-здравословно и евтино ще ви излезе, ако заложите на тези, които вие
самите сте приготвили с много любов и внимание.
С домашно приготвените маринати ще можете успешно да съхранявате месо в хладилника поне за три дни.
Запомнете, че не трябва да използвате повторно маринатата. Важно е също така месото с маринатата да престои поне няколко часа в хладилника преди да започнете да го приготвяте на грил.
Имайте предвид, че за да бъде месото вкусно трябва задължително в маринатата ви да присъства поне един вид киселина:
-
вино
-
лимон,
лайм
-
бира
-
оцет
Thinkstock/Guliver
Ензими намиращи се в:
- лук
- пресен джинджифил
- ананас
- папая
Активна бактериална култура в:
-
кисело мляко
Прясното и киселото мляко правят месото крехко, особено ако сте почитатели на изчистеното телешко месо! Дори и да потопите телешките пържоли само в прясно или кисело мляко е достатъчно да получите
страхотен резултат на финала.
Зехтинът е задължителен за по-постните меса, като риба, пилешко или друг вид месо.
Ето и любимите ми 5 маринати:
Thinkstock/Guliver
Розмарин с балсамико
Необходими съставки:
½ лъжичка черен пипер
2 супени лъжици зехтин
6 скилидки чесън, нарязан
1 връзка
розмарин
500 милилитра балсамико
1 чаена лъжичка сол
Смесете всички продукти и добавете месото. Необходимо е да стои така минимум 7-8 часа преди употреба, но можете да съхранявате в рамките на 3 дни.
Класическа марината
inm.com
Необходими продукти:
1 чаена чаша зехтин
2 стръка розмарин
2 стръка мащерка
3 големи скилидки чесън, пресовани
2 чаши сухо червено или бяло вино
1 чаена лъжичка сол
½ чаена лъжичка черен пипер
Смесете всички продукти и добавете месото. Необходимо е да стои така минимум 4-5 часа преди употреба, но можете да съхранявате в рамките на 3 дни.
Лютива
тайландска марината
Thinkstock/Guliver
Необходими съставки:
¾ чаена чаша соев сос / светъл или тъмен
¾ чаена чаша кафява захар или палмова
2 супени лъжици шери
2 супени лъжици прясно изцеден портокалов сок
2 супени лъжици хойсин сос
2 супени лъжици пресен
джинджифил
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 супена лъжица горчица
1 чаена лъжица сушени
люти чушки
кората на 1 портокал
Смесете всички продукти в дълбока купа и добавете месото. Минимумът за престой на месото е 10 часа, а максимумът - 3 дни.
Чесън с билки
Thinkstock/Guliver
Необходими съставки:
3 супени лъжици оцет
1 чаена лъжичка зехтин
1 ½ чаша пресни билки като риган, мащерка, градински чай, чубрица, магданоз, розмарин
1 чаена лъжичка едро нарязан чесън
кората от 1 лимон, настърган
сол и черен пипер
Смесете в дълбока купа и поставете избраното от вас месо. Минимумът за престояване на месото е 7-8 часа, а максимумът - 3 дни.
Ориенталска марината с джинджифил /подходяща за свинско/
inm.com
4 супени лъжици оцет или балсамико
4 супени лъжици соев сос, лек или тъмен
1 скилидка
чесън, счукан
1 чаена лъжичка изсушен джинджифил
или 1 супена лъжица пресен нарязан на ситно
2 супени лъжици мед
½ чаена лъжичка изсушен розмарин или 1 супена лъжица пресен нарязан на ситно
½ чаена лъжички мащерка
50 грама масло
Смесете в дълбока купа всички съставки и оставете месото вътре за минимум 6 часа или максимум 3 дни.
А, сега бегом към магазина за продукти и се залавяйте за работа! Поканете си и гости, за да ви е по-сладко. Наздраве!
- iNews
- Novinite
- Econ
- Jenite
- Div
- Sporta
- FitWell
- Sportuvai
- Peika
- Programata
- Doctoronline
- News in English
5 топ маринати за вашето барбекю – I част
В които ще се влюбите!
Добави коментар