Как да тренираме корема? Част 3

Как да го тренираме, този път наистина
Как да тренираме корема? Част 3

Радваме се, че все още сте с нас, след Част 1 и Част 2, където не ви казахме как да тренирате корема, но пък ви дадохме ценна информация за това какво е той и как да не го тренирате. Добре, де, а как да го тренираме?

 

Правете базови упражнения. Те могат условно да бъдат разделени на три групи:

  • Упражнения, изискващи стабилност в кръста – такива са повечето базови упражнения, акцентиращи върху долната част на тялото, в това число мъртва тяга, клек, добро утро (навеждане с щанга на раменете) щангистките обръщане и изхвърляне. В тази категория влизат и всички видове преси над глава от изправено положение и лицевите опори. Правилното изпълнение на тези движения изисква много силно стягане на поясните мускули с цел предпазване на гръбначния стълб от сгъване и разгъване и трансфера на сила по цялата кинетична верига на тялото.

  • Упражнения, изискващи баланс – това са всички, т.нар. унилатерални движения, които се изпълняват с една ръка или на един крак. Такива са нападите, българският клек, "фермерските" разходки с един тежък дъмбел, придържан до тялото или вдигнат над глава, страничната преса, гребането с една ръка и др. При тези упражнения коремът предпазва гръбнака от усуквания и ротации, причинени от едностранното натоварване.

 

Правете "интелигентни" упражнения за корем. Това са техники, които са с основен акцент върху коремната мускулатура и отново я тренират в основните й функции. Такива, по степен на трудност са:

  • Статичен планк  – упражнение, което се прави за време. Добра цел е да успеете да задържите това положение за 45-60 секунди. От голяма важност за ефективността на упражнението и здравето е формата. Това означава гръбнакът да е неутрален, т.е. линията от тила, през горната част на гърба, до таза да е права и (почти) успоредна на земната повърхност. За целта коремните и седалищните мускули трябва да са стегнати през цялото време, да не се позволява "увисване" на таза, погледът на е насочен право надолу, брадичката да е прибрана към тялото.

  • Статичен страничен планк – този път трениращият е подпрян на една страна, като упражнението е с акцент върху косите коремни мускули. Гърбът отново трябва да е максимално изправен и да не се допускат чупки в кръста. Прави се за време, като се редуват лява и дясна част.

  • Статичен планк в дисбаланс – ако нямате проблеми да задържите статичен планк с отлична форма в продължение на 1 минута, можете да преминете към по-трудния му вариант. Тук има много възможности, някои от които са: изпълнение с един вдигнат крак, с една повдигната от земята ръка, с вдигнати срещуположни крак и ръка или едностранни крак и ръка едновременно.

  • Динамичен планк – тук освен, че имаме дисбаланс, вече правим и движение, което допълнително го затруднява. Вариантите са многобройни, като целта е да движим крайниците си, без това да се отразява на отличната форма на планка. Добро решение е последователно вдигане на лява и дясна ръка от пода в серия от по 10 на ръка, махане с лява и дясна ръка, последователно повдигане на ляв и десен крак в серии и др.

 

Желаем ви успех и помнете, че за да се види добре свършената работа трябва да сте си "написали домашното" по отношение на отслабването.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май