Как да тренираме корема? Част 1

Или по-скоро как да не го
Как да тренираме корема? Част 1

Преди да стигнем до същността на настоящата статия, следва да направим едно уточнение. Плоският, релефен корем е резултат от два основни фактора. Първият фактор е развитието на коремната мускулатура. Вторият е количеството мазнини – както подкожни, така и вътрешно-коремни (тези, които се намират около вътрешните органи). Няма значение колко силен или добре оформен е коремът ви, ако сте с висок процент мазнини. Подкожните мазнини ще прикриват плочките ви, а вътрешните ще издуват корема ви отвътре и ще го карат да изглежда голям. Наличието на излишни мазнини, особено около органите представляват сериозен риск за здравето и това е още една причина да искате коремът ви да изглежда добре.

 

Защо не коремни преси?

Разбрахме се, че, за да имаме хубав корем, трябва да са изпълнени две условия. За съжаление, трябва да ви информираме, че коремните преси не отговарят на нито едно от тях. В най-добрия случай, не го правят по оптимален и здравословен за вас начин. Защо?

  • Нисък калориен разход. Коремните преси са лесни. Почти всеки може да направи поне 30 коремни преси без да се замисли, пък камо ли задъха. Това ги прави особено неподходящи за изгаряне на мазнините, за които споменахме. Още нещо – коремните преси не горят мазнини в областта на корема. Няма такова упражнение. Всяко натоварване има определен енергоразход, но нито едно не изразходва енергия от конкретна част от тялото.

  • Неоптимално натоварване на коремните мускули. Коремните преси натоварват много малка част от поясната мускулатура и го правят по начин, който е неприсъщ за нея. Засега ни се доверете, а в Част 2 ще ви обясним защо. Поради факта, че са лесно упражнение, те не спомагат за развитието на сила и стабилност в корема и не ни правят по-ефикасни в ежедневните ни физически дейности.

  • Насърчаване на неправилна стойка. Замислете се какво представлява коремната преса. На практика е сгъване в горната част на тялото, при което приближаваме гръдния кош към таза. В ежедневието тази поза е по-известна като изгърбване. Всички ние прекарваме достатъчно много време в изгърбено положение пред компютрите, за да можем да си позволим да се изгърбим още стотина пъти във времето си за спорт и здраве.

  • Потенциални травми. Между гръбначните прешлени има дискове, които се увреждат при многократно сгъване и разгъване на гръбнака. Това е действието, което извършваме, когато правим коремни преси. В лабораторни условия е правена симулация на този тип износване с истински гръбначен стълб. Около 20 000-ното повторение дисковете се пукат. Ако 20 000 ви се струва много, можете да го разделите на броя коремни преси, които правите седмично и да прецените колко време ви остава до потенциалната контузия. В случай, че правите коремни преси с допълнителна тежест, то това време ще е значително по-малко.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май