Йерархия на отслабването. Част 1

Как да приоритизираме усилията си
Йерархия на отслабването. Част 1

Кои са факторите, които предопределят успешното (и здравословно) отслабване? Кой от тях да бъде с приоритет? Какъв е ефектът от различните тренировъчни методи за горене на мазнини? Отговор на тези и други въпроси дава Алвин Косгроув – един от най-търсените фитнес-експерти, специализирани в изработването на програми за отслабване и физическата подготовка на атлети от различни спортове.

 

Йерархия на отслабването

  1. Правилно хранене. Дори и най-ефикасните тренировки за отслабване няма да са в състояние да ви спасят, ако не се храните добре. Простата ви цел е да се храните така, че да създадете калориен дефицит, като същевременно приемате достатъчно протеин, качествени мазнини, витамини и минерали.

  2. Правилно хранене. Не е грешка. Достатъчно важно е, за да го има на две места. Не е случайно шеговитото твърдение, че единствената разлика между тренировката за мускули и тренировката за отслабване е в начина, по който се храним.

  3. Дейности, които изразходват енергия, поддържат/развиват мускулната маса, покачват метаболизма. Болшинството от калориите, които изразходваме се определят от нашия метаболизъм в покой (RMR). Енергията, която изразходваме извън покой е значително по-малка. Можем да приемем, че RMR до голяма степен зависи от това доколко е развита мускулатурата ни и колко усилено работи тя. Поради тази причина, ангажирането с дейности, които развиват или поддържат мускулите трябва да е приоритет №1 в тренировъчната част на стратегиите за отслабване.

  4. Дейности, които изразходват енергия и покачват метаболизма. Според Косгроув, следващото стъпало в пирамидата на отслабването е дейност, подобна на предишната. На това ниво се стремим да изгорим допълнителни калории и да повишим т.нар. EPOC (Exercise Post Oxygen Consumption). ЕРОС представлява завишения метаболизъм и консумация на кислород в следствие от интензивна тренировка и може да продължи до два дни след самото натоварване.

  5. Дейности, които изразходват енергия, но не е задължително да поддържат мускулната маса и да покачват метаболизма. Ако си представим, че съществува торта на отслабването, това е нейната черешка. Това е най-неефективният инструмент в борбата с излишните мазнини. Такива дейности изгарят енергия единствено, докато ги изпълняваме.

 

В следващата част ще продължим, спирайки се по-подробно на йерархията при различните тренировъчни принципи в контекста на отслабването.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април