Как да тренираме корема? Част 2

Функции на поясните мускули
Как да тренираме корема? Част 2

В Част 1 развенчахме коремните преси като перфектното упражнение за корем. За да ви обясним как по-качествено да тренирате тази част от тялото, е редно да ви запознаем с основните функции на поясната мускулатура.

Какво представлява поясът?

Спасителният пояс служи, за да ви спаси живота от евентуално удавяне. Коремният пояс е също толкова важен.

  • Коремът не се състои само от заветните "плочки", а е сложна система от няколко мускула с различни функции и предназначение. Всеки един от тях се нуждае от различен тренировъчен стимул. Ще се върнем на въпроса за коремните преси, за да споменем, че те стимулират само правия коремен мускул ("плочките!") и то в много малка степен.

  • Основната функция на коремните мускули е да стабилизира и пази гръбначния стълб в областта на кръста. Това означава да го държи в изправено и неутрално положение и да противодейства на всякакви усуквания, сгъвания, разгъвания и други външни въздействия.

  • Коремът е "свързващото звено" между долната и горната част на тялото. Като такова, той служи да предава сила от земята към ръцете и е от ключово значение както в спорта, така и в ежедневието. Колкото по-стабилен е коремът ви, толкова по-добра ще е комуникацията от долу нагоре и толкова по-силни ще бъдете в залата, на терена и в живота. За коремните преси: те не трансферират сила, а по-скоро я генерират. Затова тяхното практикуване няма особен функционален принос . 

За да не злоупотребяваме с търпението ви, обещаваме, че следващата част ще е последна. Именно в нея ще ви обясним какво да правите, за да се сдобиете със супер-корем, както във визуално, така и във функционално отношение.  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май