Але, скок! На въже 3

Кондиционна тренировка за боксьори
Але, скок! На въже 3

Има различни варианти за тренировка с въже, която бихте могли да включите в подготовката си за спаринг. Предлагаме ви три от тях. Първият, както може би се досещате, е за време. Втората опция е да скачате в интервален протокол. Третият вариант е да включите скачането в кръгова тренировка с други упражнения, за които ще говорим по-долу. Започваме...

За време: повечето боксьори, които включват въжето в подготовката си, правят скачане в 2 или 3-минутни рундове. По време на тях те редуват бързо темпо (с две превъртания) с по-ниско интензивно скачане (тичане на място).

Всеки реален боксов рунд включва високо интензивна (нанасяне на удари) и по-ниско интензивна (придвижване в ринга) работа. Затова и упражненията с въже трябва да копират интензитета, който се изисква по време на истински боксов двубой.

"Скачащи интервали": в тази програма въжето се върти възможно най-бързо в рамките на 1 минута. Можете да използвате тичане на място или скачане с две превъртания на въжето. Темпото не бива да се нарушава, а скоростта не трябва да влияе на чистото изпълнение на скока. Между интервалите можете да правите почивки в рамките на 20-60 секунди.

Времетраенето на паузите, разбира се, зависи от кондиционната ви подготовка и умението да боравите с въжето. Целта ви е постепенно да увеличавате броя на подскоците в рамките на 1 минута, както и да намалявате времето за почивка. Една примерна интервална тренировка с въже би следвала параметрите: 6 едноминутни интервала с 30 секунди почивка между тях.

Скачане на въже и упражнения със собствено тегло в кръгова тренировка: това е една изключително забавна програма, която се надяваме да ви допадне. Посочените упражнения са примерни и можете да ги заменяте според индивидуалните си нужди и физическа подготовка. С всяко едно от избраните упражнения се правят 10 кръга:

Стремете се да изпълнявате всяко от упражненията възможно най-бързо. Можете да си позволявате кратки между някои от кръговете. За напредналите не би било проблем да приключат цялата тренировка без паузи.

Можете да използвате скачането на въже за време (5-10 минути) и като финална програма на тренировката си. Във въпросния времеви интервал се старайте да поддържате бързо темпо.

Пожелаваме ви бързи реакции на ринга. Успех!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април