Надарен със специфичен аромат и вкус, босилекът безспорно е един от най-редовните гости в кухнята ни. Използваме го смело в кулинарните си експерименти, защото е изключително подходяща подправка за редица манджи.
Не е случайно, че днешният герой е разпространен в много страни по света. Иначе, започва да се отглежда за първи път в Индия и Африка.
Както може би се досещате, босилекът е пълен с полезни хранителни съставки. Даже с повече, отколкото очаквате.
Той е добър източник на спец екип от витамини, между които C, K, B6. В него може да откриете също и добра доза бета-каротин. Богат е и на ценни минерали, между които калий, калций, желязо, цинк, магнезий, мед и фосфор.
Господинът може да се похвали със своите безспорни антивъзпалителни и антибактериални свойства. Освен това, не е калоричен. В 100 грама свеж босилек има само от 23 калории, като по-голямата част от тях са под формата на въглехидрати.
inm.comБонусът е, че в мосюто присъства отбор от антиоксиданти. Изобщо, отличник е по много параграфи, не можем да не му го признаем.
А, ако все още не сте го вкарали в менюто си, нека ви дадем набързо няколко полезни идеи в тази насока.
Правим уговорката, че може да го използвате както свеж, така и сушен, но ние го предпочитаме в първия му вариант:
- Комбинирайте го, например, със зелената си салата или...
- ... овкусете с него току-що приготвения си омлет
- Нарежете листенцата му на ситно и поръсете супата си с тях
- А за десерт пробвайте свеж босилек с ягоди
- Ето тук пък се почерпете с един страхотен зелен шейк
С други думи, експериментирайте смело със свежите подправки и се възползвайте от многобройните им вкусови и здравословни свойства.
Добави коментар