Събуди се с: магнезий

Минералът, който ни снабдява с енергия и се грижи за нашия тонус
Събуди се с: магнезий

Знаете ли какво мразя повече от безсънието? Казвам ви веднага: да се събуждам уморена, при положение, че съм спала цяла нощ, почти непробудно.

Без енергия, без тонус, без сили. Обикновено на границата между зимата и пролетта се чувствам точно така. А в случай, че и вие се оплаквате от подобен проблем, ще ви кажа какво може да ни излекува. Магнезий, приятели!

Точно така. В прехода между двата сезона човешкият организъм има още по-голяма нужда от ценния минерал. Ако не я задоволим пък, това може да доведе до сериозния му дефицит и впоследствие – до куп други неприятни неща, между които постоянна сънливост, умора и отпуснатост. Което съвсем, ама съвсем не е случайно.

Защото магнезият играе изключителна роля в обмяната на веществата, както и в снабдяването на тялото с енергия. Освен това, той е градивен елемент на костната система. Бонусът е, че улеснява усвояването на калций – друг важен нутриент, без който не бихме могли да изпълняваме нормално жизнените си функции.

Тук е мястото да споменем, че най-добрите естествени източници на полезното вещество са ядките и зърнените продукти. Има го в бадемите, в орехите, в тиквеното семе и в още много други вкусни любимци. Присъства в сравнително големи дози и в редица зеленолистни зеленчуци. Ще го откриете, например, в спанака, в копривата, в руколата и дори в диворастящия лапад. Хубавото е, че въпросните зелени другари тепърва ще започнат да се появяват на пазара и да ни радват със своята полезност.

Въпросът обаче е: точно колко магнезий ни трябва? За да ви отговорим, ще трябва да ви кажем и още нещо. Това, че минералът, като цяло, сериозно присъства в организма ни.

inm.comЗа информация, в тялото на един здрав възрастен индивид има средно около 25 грама магнезий, като 60% от това количество се намира в костите. Разположил се е обаче и в мускулите, както и в други важни органи като мозък, сърце, бъбреци и още много други.

Изводът е, че, за да сме здрави, трябва да си осигуряваме немалко количество от полезното вещество. В конкретни цифри, препоръчителната дневна доза при възрастните се движи между 280-330 милиграма на ден. При бременните жени диапазонът, логично, се увеличава и стига до 360*

Готината новина е, че магнезият, подобно на калция, се набавя сравнително лесно чрез храната. Приемът на големи количества мазнини или обратното – на малко, някои лекарства, тютюнопушенето и прекалената употреба на алкохол обаче биха могли да усложнят усвояването му.

Това, от своя страна, може да наложи консумацията му под формата на добавка, приемът на която обаче трябва предварително да бъде съобразен с лекар. Иначе, на фармацевтичния пазар се предлагат различни магнезиеви препарати, за които обаче ще си говорим в отделен материал.

За сега ще ви посъветваме да се опитате да си го набавяте по естествен път. И спокойно - рискът от предозиране с него е съвсем малък, тъй като излишният в кръвта минерал се филтрира веднага от черния дроб – най-умната лаборатория на света. 

E, бъдете будни, енергични и здрави! 

* Съгласно Наредба №23 за физиологичните норми за хранене на населението, издадена от министъра на здравеопазването. Документът е обнародван през 2005 г. и вероятно има нужда от актуализация, предвид влошеното качество на храните и храненето през последните години. Препоръчителният дневен прием значително варира между отделните държави

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 24.03.2012 | 22:04
    Прочетох, че магнезия помага много при мигрена.Това много ме зарадва, защото страданията от нея са ужасни.Сега трябва да си намеря и формата на прие.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април