Вкусните новини днес: бадемите

Полезните семена
Вкусните новини днес: бадемите

Мммм. Любимите ни! Обичаме да ги похапваме редовно. Не е случайно, че винаги държим на бюрото си по едно срамежливо пакетче бадеми, чието съдържание сме склонни да споделяне само с близки и приятели :)

Любопитното е, че вкусните ядки всъщност изобщо не са... ядки, въпреки че самите ние често се изкушаваме да ги наричаме така.

В крайна сметка, те са семената на плода на бадемовото дърво – дребно, симпатично широколистно дръвче, което цъфти в бяло и розово. Смята се, че то е било култивирано за първи път от древните гърци, но съществуват редица свидетелства за отглеждането му и преди това.

Ядка или не обаче, бадемът отдавна има заслужена репутация на суперхрана. Защото той е един от най-добрите източници на витамин E. Въпросният витамин понижава риска от сърдечносъдови заболявания и повишава съпротивителните сили на организма. Твърди, че е силно оръжие срещу рак и болестта на Алцхаймер.

inm.comВъв вкусните семена обаче може да откриете и много от витамините на група B, между които отличниците B1, B2 и B9. Освен това, бадемите са изключително богати на ценните минерали калций, желязо и цинк. В тях има още и солидна доза магнезий, който влияе отпускащо на мускулите и е добър лек срещу безсъние и умора.

Бонус: съдържат протеин и фибри, които помагат за поддържането на стабилни нива на кръвна захар и подобряват инсулиновата чувствителност. Това е причината сладурите да се смятат за добри помощници в отслабването, въпреки неприлично високата си калоричност.

А като заговрихме за калории, добре е да знаете, че в 100 грама продукт има около 600. За това всички диетолози ще ви препоръчат да хапвате любимите си семена с мярка. Макар че е спорно доколко тези калории се усвояват от организма. Разберете защо тук.

И накрая да добавим, че всеобщите любимци са добър източник на ненаситени мазнини.

Е, след всичко казано дотук, можем да ви пожелаем вкусен, бадемов понеделник!

Тук пък открийте една готина рецепта по този повод. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април