Ядките – калорийни бомби?!

Или по-скоро пиратчици...
Ядките – калорийни бомби?!

Ядките са доста странна храна. Известни са с високата си хранителна стойност – добро съдържание на качествен протеин, доста ненаситени и наситени мазнини, много фибри. Те са и изключително добър източник на магнезий, витамин Е и някои антиоксидантни съединения. Всичко това обаче идва под формата на много калории. Поради тази причина някои разчитат на тях като основен източник на енергия. Все пак повечето хора имат сериозни опасения от естетичен характер и за тях угощението с ядки е нещо като 29-ти, да не кажем 30-ти, февруари.

Дотук нищо необичайно. Странното идва с факта, че в редица случаи ядките проявяват ограничена или дори никаква склонност да повлияват на телесното тегло. Казано с други думи, изглежда, че калориите от ядки някакси не се лепят...

Как е възможно това? Нали всички калории бяха равни? О, те пак са си равни, но тук следва да бъдат адресирани и някои други фактори, които са от решаващо значение за настоящия парадокс:

  • Засищащ ефект. В много случаи ядките имат свойството да потискат глада много по-добре от други храни със сходна енергийна стойност. Това може да доведе до занижен калориен прием през останалата част от деня.

  • Завишен енергоразход. Консумацията на ядки се свързва с ускоряване на метаболизма в покой. Това може да се дължи на протеина в тях, който е с висок термичен ефект (енергията, която изгаряме, за да усвоим дадена храна). Възможно е допълнителна роля да играе и специфичният им мастнокиселинен профил.

  • Ефектът, известен още като "Минаваш през мен...". Без много да го увъртаме ще ви известим, че когато хапвате ядки, една сериозна част от тях (до 10% от калориите) отива в тоалетната. За това може да е виновно голямото количество фибри, което стандартно се свързва с по-трудна усвояемост на хранителните вещества. Имайте предвид, че класическият начин за тестване на енергийната стойност на даден продукт се извършва чрез изгарянето на съответния продукт и следене количеството топлина, което той отделя. А въпреки способността си да гори калории, човешкото тяло не е печка. Иначе щяхме да можем да закусваме въглища...

 

Науката твърди, че комбинацията от тези три механизма при определени условия може да компенсира до 95% от общата енергийна стойност на ядките. Което означава, че при въпросните определени условия (които са по-скоро неопределени) ще ни се лепят едва 5% от калориите от ядки. Какви са заключенията, които можем да си извадим от всичко, казано дотук?

  • Ако обичате ядки, не се лишавайте от тях от страх да не напълнеете, защото въобще не е сигурно, че това ще се случи.

  • Не се вторачвайте безусловно в етикетите с хранителната стойност на храните. Не, че задължително лъжат (което също се случва), но никога не можете да знаете каква част от цифричките, които сте прочели, просто ще минат през вас. Генералното правило е, че човешкото тяло много по-трудно усвоява енергията и хранителните вещества, когато те са от растителен произход и са в комбинация с много неразтворими фибри.

  • Не се чувствайте свободни да започнете да консумирате ядки в промишлени дози, особено ако това не стане за сметка на останалите неща, които хапвате. Иначе казано, не прекалявайте. Но това вие много добре го знаете.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май