Италиански бисквити с бадеми

Перфектни за чашата ви сутрешно кафе
Италиански бисквити с бадеми

Като повечето деца, макар и вече пораснали, ние също много обичаме сладкиши. Всякакви. По много. Ама, в името на добрата фигура, се стараем да бъдем сравнително умерени в консумацията им.

В ситуациите обаче, в които умереността е невъзможна мисия, гледаме поне да си приготвяме здравословни  изкушения. Като тези вкусни трюфели, например.

Или като днешните италиански бисквитки, които смятаме да забъркаме набързо.

Въпросните сладури са любим десерт на жителите на Флоренция. Приготвят се както от бадеми, така и от лешници, а понякога и в комбинация със захаросани или сушени плодове. Традиционните "флорентинки" са покрити щедро с шоколад отгоре и изглеждат просто... като сбъдната мечта.

Е, ние няма да гоним високи кулинарни върхове. Рецептата, с която ще ви запознаем, е доста лесна и скромна. Но и много вкусна. Освен това, знаете, бадемите са отличен източник на магнезий, както и на редица други полезни нутриенти.

Така че, ако искате да изненадате детското в себе си, или просто да намерите добра компания на чашата си с кафе, имате пълната свобода да готвите с нас.

Ето необходимите продукти, които ще ви трябват.

  • белтъците на две яйца

  • 100 грама пудра захар (може и обикновена)

  • 260 грама филирани бадеми

И старт!

  1. Предварително загрейте фурната до 150 градуса. Покрийте тавичка със силиконова подложка (дано да сте се сдобили с такава) или с обикновена хартия за печене, която намажете с малко олио. Наредете върху нея бадемите, като оформите от тях малки цветчета (както е показано на снимката).

  2. В купа разбийте до еднородна смес пудрата захар/захарта заедно с яйцата. Получената смес внимателно излейте върху всяко цвете. Дооформете бисквитките с помощта на лъжица.

  3. Печете флорентинките до златист загар в продължение на 6-8 минути.

  4. Оставете ги да изстинат върху подложката. После с готварска шпатула прецизно ги отлепете от листа за печене. Това е! Може да ги консумирате веднага или да ги съхраните в подходяща кутия, за друг ден. А докато сме още на вълна италиански сладкиши, вижте рецептата и за тези вкусни курабийки...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 5
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 5
    от Не е посочен | 10.09.2012 | 15:44
    Отговор на коментар #4 от : Здравей, Райна! Само белтъците, да. Поздрави и прекрасна бисквитена седмица :)
  • 4
    от Не е посочен | 10.09.2012 | 15:11
    Моля за уточнение- само белтъци ли се използват (както е дадено в необходимите продукти) или цели яйца?
  • 3
    от Не е посочен | 12.02.2012 | 15:00
    Ах, направих ги, бяха божественярски :) Ужасен вид имаха, поради вида на бадемите, но иначе станаха вкусни. И една голяма, голяма грешка - трябваше да кажа НЕ на хладилника. Някъде на тъмно и сухо! :) Благодаря за рецептата :)
  • 2
    от Не е посочен | 10.02.2012 | 14:28
    Отговор на коментар #1 от : :) Не съм пробвала да заменям филираните бадеми, може и да се получи. Обаче се намират лесно по принцип - във всеки супермаркет има, трябва да разгледате рафтовете с ядки :) И, ако ще ги правите, снимайте резултата и го споделете с нас :)
  • 1
    от Не е посочен | 10.02.2012 | 13:13
    Мога ли вместо филирани бадеми(понеже трудно се намират), да използвам ситно натрошени?

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май