Скромните ми наблюдения сочат, че хората, които не обичат ядки са малко. Макар често да възприемаме дребните вкусотийки като допълнение към вечерно питие, тяхната истинската стойност се крие в хранителните им свойства.
Американски учени твърдят, че човек може да предотврати появата на болестта на Алцхаймер, ако пие чай, кафе, редовно практикува физически упражнения, прекарва достатъчно време на слънце и най-вече – яде орехи.
Въпросното заболяване се характеризира с прогресивно намаляване на когнитивните функции, като на първо място засяга човешката памет и дейността на мозъка. Болестта не е нито заразна, нито инфекциозна, но постепенно води до сериозно увреждане на здравето.
Тук е моментът да се намесят нашите малки войници – ореховите ядки. Вероятно сте забелязвали, че орехът наподобява формата на човешкия мозък, с лява и дясна полусфера. Дали това обаче е случайност или послание от природата?
Орехите са много полезни за интелектуалното развитие и при интензивни физически натоварвания. Всяка ядка съчетава висококачествени белтъчини, мазнини (около 60%, от които значителна част са полезните омега-3 мастни киселини), множество витамини (В, С, Е, Р), минерали (калций, магнезий, йод, мед, фосфор, желязо, цинк) и други вещества с антиоксидантно действие.
След продължителни изследвания, американските специалисти са все по-убедени, че орехите помагат за предпазване от деменция. Експеримент, направен върху мишки, показва, че ореховата диета значително подобрява познавателните способности и паметта. Гризачите, на които били давани орехи, запазват мозъчните си функции. При животните, лишавани от този вид ядки, учените наблюдават загуба на паметта, физическия и емоционалния контрол. Смята се, че орехите влияят по подобен начин и на човека.
Всъщност благоприятният ефект и намаляването на риска от болестта на Алцхаймер идват от съдържащите се в в орехите витамин Е и флавоноиди, които допринасят за неутрализирането на свободните радикали. Последните често се асоциират с възникването на деменция.
Ето ви още една добра причина редовно да похапваме ядки, в частност орехови! За останалите бихте могли да прочетете тук.
Освен храната, предотвратяването на Алцхаймер (и деменцията, като цяло) зависи и от физическата активност. Слънчевите бани пък също понижават риска от възникване на болестта, като в този случай защитата се осигурява от витамин D.
Според нас обаче най-добрият начин за превенция е в умереното съчетаване и балансиране на нещата. Шепа орехи за ум, красота и здраве, спорт, малко слънце и животът е прекрасен :)
Добави коментар