Орехово масло

Здравословно значение и кулинарна употреба
Орехово масло

Най-важното

Сигурно сте наясно, че лененото масло съдържа ALA в доста по-големи количества от ореховото. За съжаление лененото масло е богато и на фитоестрогени**, които в комбинация със заобикалящите ни ксеноестрогени* (пестициди, горива, пластмаси и други химикали), могат да допринесат за възникването на някои проблеми от хормонално естество. Поради тази причина ореховото масло може би е по-добър избор, ако търсите да обогатите храненето си с растителни омега-3 мастни киселини. Имайте предвид обаче, че те не са равностойни на животинския си аналог и е по-добре на тях да се гледа като на допълнение, отколкото като на техен заместител.

* ксеноестроген - естроген от външен източник, т.е. такъв, който не е произведен от тялото

** фитоестроген - ксеноестроген от растителен произход

Обичате ли орехи? А опитвали ли сте орехово масло?

В миналото това олио се е използвало за третирането на много здравословни несгоди, сред които стомашни и кожни проблеми, косопад и дори диабет. В днешно време на него се гледа по-скоро като като на ценен източник на мазнини.

Орехите са богати на омега-3 мастната киселина АLА (алфа линоленова киселина), която тялото ни използва, за да си произведе незаменимите ЕPA и DHA (последните се намират в готов вид в рибите и рибеното масло). Това е важно за тези от вас, които поради една или друга причина искат да си набавят омега-3 мазнини от растителен произход. Ореховото масло е отличен източник и на омега-9, които са важни за здравето на артериите, както и на омега-6, които са полезни за косата, кожата и репродуктивната система. Тук трябва да отбележим, че поради някои особености на съвременната хранително-вкусова индустрия, всички ние вероятно приемаме омега-6 в доста по-големи количества от необходимите и с тях трябва да се внимава. На това обаче ще посветим цяла отделна статия.

Може би най-важното предимство на ореховото масло е високото съдържание на антиоксиданти. Сред дървесните ядки орехите са един от най-добрите източници на противоокислителни вещества. Те съдържат елагинова киселина, която неутрализира канцерогените в тялото и възпрепятства деленето на раковите клетки. Антиоксидантното действие на орехите и ореховото масло се подсилва от наличните в тях манган и мед – минерали, които каталиризат противоокислителните реакции. Не на последно място, те са естествен източник на мелатонин – хормон, който в тялото се произвежда от епифизната жлеза и играе важна роля в регулацията на съня.

Не трябва да забравяме, че ореховото олио е преди всичко храна и чак след това "хранителна добавка". Много вкусна храна при това. Високото съдържание на омега-3 го прави неподходящо за температурна обработка, но пък за сметка на това то е незаменим помощник в приготвянето на дресинги за салати или в овкусяването на печена риба и месо. Плътният му, но деликатен вкус се комбинира изключително добре с киселината на балсамови и винени оцети. За да оцените достойнствата му, можете да опитате любимата ни напоследък салата, за която ще са ви необходими:

  • 300-400 гр свеж спанак

  • 200 гр пилешки гърди, изпечени на грил или тиган

  • 1 авокадо

  • 80-100 гр натрошени орехи или бадеми

  • дресинг от орехово олио и балсамов оцет в съотношение 2:1

Спанакът се измива добре и се оставя да се отцеди от водата. Листата му се поставят в купа, цели или накъсани на по-едри парчета. Към тях се добавят нарязаните на едри кубчета пилешки гърди и авокадо, и натрошените ядки. Всичко това се подправя със сол на вкус и се разбърква с предварително приготвения дресинг. Може да се консумира като късна вечеря или като гарнитура към по-леко основно ястие. Признаваме си, че върви изключтелно добре с чаша шардоне.

Студенопресовано орехово олио можете да намерите сравнително лесно на нашия пазар. Цената за бутилка от 250 мл варира от около 8 лева за продукт на български производител до 20-тина лева за вносно био масло. Тъй като специфичният му вкус не предполага ежедневна употреба, а трайността му е сравнително кратка, съветът ни е да купувате по-малки разфасовки. Съхранявайте далеч от директна светлина и на хладно.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април