Фитнес капка по капка

Малките камъчета, които ще обърнат колата на мързела ви
Фитнес капка по капка

Най-важното

*Това е тема на друг разговор, но за разлика от МОЛ-овете, където хората ходят, фитнесът не е урбоним, а по-скоро набор от физически качества, които се постигат с ходене, но не само...

И друг път е ставало дума, че всеки сезон си има своите коварни начини да убие мотивацията ви за тренировки. Но дайте да бъдем честни – сезоните нямат нищо общо с нежеланието ви да се размърдате. Откак настъпиха големите студове, на няколко пъти ми се случва да разговарям с хора, които споменават, че напролет може би ще е добра идея да започнат да ходят на фитнес. Защо напролет? Защо да ходиш?* Защо на фитнес? Няма ли нещо, което да бъде сторено тук и сега?

Истината е, че една значителна част от това, което в България наричаме "добра форма", не е задължително да се случи в онова, което наричаме "фитнес". За него не ни трябват специализирани тренировъчни програми и методи, дори не ни е нужно кой знае колко оборудване. Необходими са ни само многобройни, но неусетни малки действийца, които се акумулират във времето и рано или късно се превръщат в навик и намират своя начин да проличат. Те могат да бъдат изпълнени навсякъде и по всяко време. И още по-чудесното е, че бидейки толкова миниатюрни, за несвършването им просто няма достатъчно добро извинение, за което да се хванете. Ето как се случват нещата на практика:

  • Още сега направете нещо, което ще ви отнеме една минута. Вие преценете дали това да са няколко лицеви опори, клекове със собствено тегло, напади или опити за набирания. Само една минутка.

  • Тръгнете си пеша от работа. Ако имате енергия, ходете бързо. Ако имате още повече енергия, намерете си място с дълбок сняг и се опитайте да ходите през него. Ако сте уморени, просто ходете и редувайте бавно и нормално темпо.

  • След като се приберете вкъщи, отделете още една минута за бърпита, Jumping Jack-ове или най-обикновени подскоци. Сгответе си и не сядайте, докато сте в кухнята.

  • На следващия ден се постарайте да сместите поне четири едноминутки с разнообразни физически активности + една 10-минутна разходка.

  • Постепенно развийте едноминутките в двуминутки и триминутки. Увеличете броя им през денонощието.

  • Опитайте да се забавлявате, доколкото ви е възможно. Въвлечете в активностите домашния любимец, партньора или децата. Ако сте съвсем сами, посетете близката детска площадка по време, когато никой няма да ви се присмее. Опитайте различни спортове.

  • inm.comМонтирайте си лост у дома. Всеки път, когато минете покрай него, опитайте да се наберете. Ако вече можете да се набирате, набирайте се.

  • Купете си разглобяем дъмбел или пудовка. Поставете си за цел да направите 20, 50, 100 суинга в рамките на деня и ги направете.

  • Движете се енергично. Използвайте стълбите. Гонете градския транспорт. Надбягвайте се с колоездачите. Купете си колело!

Бъдете активни през цялото време. Ако го правите малко по малко, няма да ви е трудно. Не можете да кажете, че 1 минута е време, с което не разполагате. Не мислете за тренировките и фитнеса като за специални време и място. Позволете им да бъдат винаги и навсякъде.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май