Пудовките – една древна традиция

Ще накарат тялото ви да се движи така, както природата му е отредила
Пудовките – една древна традиция

Може и да сте чували за пудовки, но може и да не сте в зависимост от това кога сте родени и от какво се интересувате понастоящем. Ръждясали пудовки се търкаляха допреди 20-тина години из някои физкултурни салони, а след това почти изчезнаха и много от нас бързо забравиха за тях. Едва наскоро превръщането им в голям фитнес хит в Щатите ни помогна да си ги припомним, което е доста парадоксално, при положение, че за много от бащите ни те са били ежедневие. И, все пак, какво е пудовка?

Пудовката представлява свободна тежест, направена от чугун. На външен вид наподобява гюлле с дръжка. Пудовки с най-различен дизайн са се използвали в Европа и Азия още преди много години за спорт и физическа подготовка на военнослужещи. Неизменно е било тяхното присъствие по панаири и циркове, където са служели за демонстрация на всевъзможни акробатически и силови подвизи.

Счита се, че историята на пудовката (поне в съвременния й вид) се корени в Русия, където е била използвана за целите на селското стопанство. Не след дълго фермерите осъзнали, че боравенето с тези съоръжения ги прави осезаемо по-силни и им измислили и алтернативно предназначение. Дали това е така, можем само да гадаем, но е истина, че именно в бившия Съветски съюз пудовката се превръща в това, което е днес. Там заниманията с нея са национален спорт (Гиревой спорт), чието първо официално състезание се провежда през 1948 г. Руската мерна единица за тежест пуд, която се равнява на 16 килограма, е и причината да наричаме пудовките по този начин. Теглото им е фиксирано и основните разновидности, в които се предлагат са 8, 16, 24 и 32 килограма, въпреки че могат да бъдат открити както по-леки, така и по-тежки модели.

Специфичното при това, наглед примитивно, пособие е, че центърът на тежестта му не съвпада с мястото на захващане (както е при дъмбелите и щангите), което го прави особено подходящо за изпълнението на най-различни балистични и експлозивни движения (махове, изтласквания, изхвърляне, хвърляне, жонглиране и др.). Тренирането с пудовки само по себе си е много базово и същевременно комплексно. То спомага за развитието на много приложими атлетически качества, тъй като изисква баланс и междумускулна координация в цялото тяло.

Днес пудовките намират място в много тренировъчни програми, насочени към подобряване на издръжливостта, мощността, способността да се произвежда и абсорбира сила, и гъвкавостта. Тук и в галерията са онагледени само няколко от възможните движения, които може и да се сторят странни на свикналите с по-конвенционалните начини на трениране с тежести.

У нас можете да си набавите пудовки сравнително трудно, тъй като търсенето все още е слабо и няма масово производство. Напоследък отделни търговци започнаха да реализират внос от Китай. Стандартно 1 кг пудовка излиза около 4-5 лв, което, според нас, е нереалистично висока цена за лят чугун. Притеснението ни е, че засиленото търсене може да спомогне за масовизиране на предлагането, но в никакъв случай няма да допринесе за намаляването на тази цена. И все пак, винаги можете да попитате баща си дали случайно не му се търкаля някоя и друга пудовка в мазето. Другият вариант е да последвате моя пример като подходите емоционално, което ще ви помогне да се абстрахирате от цената. А изживяването е несравнимо, въпреки че снимките може и да ви навеждат на други мисли.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май