Какво е фитнес?

И има ли той почва у вас?
Какво е фитнес?

Най-важното

- Какво спортуваш?

- Фитнес!

- Къде го спортуваш това?

- Във фитнеса!!!

- ...???

Какво си представяте, когато чуете думата фитнес? Повечето българи днес знаят, че това е поне едно от две неща:

1) зала, оборудвана с тежести, спортни уреди и машини

и/или

2) вид спорт, който се практикува във въпросната зала или другаде.

Другата страна на фитнеса

Ако се замислим по-сериозно (чрез Google) за значението на думата, ще открием, че фитнес характеризира по-скоро пригодността на един организъм, в нашия случай човек, за извършването на определена задача. Ето тук нещата придобиват крайно неясни очертания за много от нас. Какъв човек? Каква задача? Сигурно вече сами се сещате, че фитнес може да бъде много различни, дори противоположни на моменти, неща. Защото има разлика между това, което фитнесът означава за дядо ви, за един сумист и за един бегач на дълги разстояния, например.

А какво означава фитнесът за вас?

Фитнесът не е задължително купища мускули. Той не винаги се изразява в 200 кила на лежанката. Не е обезателно и едноцифрен процент подкожни мазнини. Това са все много хубави неща, но замислете се какво е чисто функционалното им значение за вас като обикновен човек и предизвикателствата, които срещате в ежедневието си.

Трудно би било да дефинираме понятието за много широк кръг от хора, но с някои уговорки бихме могли да приемем, че ако сте под 40, за вас фитнесът по-скоро е:

  • Способността в продължение на половин минута да гоните автобуса на пълна скорост, без след това да се налага другите пътници да ви прилагат изкуствено дишане.

  • Умението да отидете на гости на приятел, който живее на 12-тия етаж в блок с повреден асансьор и да можете да му кажете "Здрасти!", след като той ви отвори вратата. Важно е да сте в изправено положение и с нормален цвят на лицето.

  • Галантността да отидете да налеете две кофи вода на баба си, която живее на 500 метра от селската чешма, без това да ви коства един час и брутална мускулна треска на следващия ден.

  • Да качите новия хладилник заедно с половинката си до втория етаж, без да ви се сецне кръстът.

  • Да се покатерите на дърво и да прескочите ограда.

  • Да си докоснете пръстите на краката от изправено положение, без да се сгъвате в коленете. 
  • Да клекнете, без да ви се отлепят петите от земята.
  • Да стоите 60 секунди на един крак, без да залитате.

  • Да не заспивате всяка вечер пред телевизора.

  • Да не се събуждате схванати сутрин.

  • Да нямате сериозни травми и да не ви болят разни стави и кокали. 

  • Да не настивате и да не хващате грип по-често от веднъж на две години.

  • Да искате и да можете да правите секс поне два пъти седмично.

  • Да сте в плажна форма (каквото и да значи това за вас) целогодишно.

Има ли прекалено много фитнес?

Нека кажем, че има фитнес над определено равнище, който не ви е нужен. Това е добър повод да се върнем на примера с купищата мускули и 200-те кила на лежанката. Те биха ви били нужни единствено, ако сте състезателен бодибилдър или силов трибоец. В ежедневието могат по-скоро да ви попречат. Индиректно. Защото постигането на тези резултати е впечатляващо, но е много вероятно да е станало с цената на много други аспекти от живота и фитнеса ви, сред които е и здравето. Защото, в крайна сметка, фитнесът е нещо, което ни помага да изживяваме по-пълноценно живота си, а не нещо, заради което живеем.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май