Суингът

Готови ли сте за танци?
Суингът

Най-важното

За разлика от повечето други упражнения с тежести, суингът се изпълнява в сравнително висок брой повторения (над 10). След като сте усвоили правилната техника на движението, можете да експериментирате със схеми от тип максимална бройка за фиксирано време (напр. в рамките на 1 минута) или целева бройка за време (напр. 100 суинга за колкото се може по-малко време).

Суинг е група танци, които се появяват през 30-те и 40-те години на миналия век и... момент, момент! Аз да не би да се казвам Мирела Миладинова? Всички танцьорчета, марш при нея да се забавлявате. При мен да останат само фитнесарчетата и физкултурничетата, защото тук ще се танцува един доста по-мръсен суинг.

Нека предположим, че болшинството от публиката е доволна от постиженията си до момента, но все още има какво да желае от гледна точка на:

  • Разнообразие в тренировъчната програма

  • Изчистване на подкожни мазнини

  • Мобилност в таза

  • Тонус на седалищната мускулатура и задните бедра

  • Мускулна, дихателна и сърдечносъдова издръжливост

  • Защо не висок и дълъг отскок при тези от вас, които спортуват?

Нека, също така, предположим, че за целта публиката трябва да избере само едно-единствено-едничко упражнение. "Невъзможно!", ще кажете вие? "Суинг!", ще отвърна аз. Да танцуваме!

Суингът представлява експлозивно изпълнение на едно от най-базовите човешки движения, а именно – навеждането. Много хора допускат грешката да правят упражнението с прекалено приклякане, което променя цялата му идея и в известна степен го обезсмисля. За разлика от клякането, където има максимално сгъване в коленете и таза, при навеждането има максимално сгъване в таза с минимално сгъване в коленете. Което най-лесно се постига с това, което в разговорния език наричаме "надупване".

Застанете с разкрач на ширината на раменете, като пръстите на краката трябва да сочат право напред или съвсем леко навън. На една ръка разстояние пред себе си трябва да имате оставен дъмбел или най-добре – пудовка. Съвсем леко се сгънете в коленете, като тази чупка трябва да остане непроменена през цялото движение. Започнете да избутвате седалището назад, представяйки си, че зад вас има стена, която се опитвате да докоснете със задните си части. Спрете движението в момента, в който не можете да продължите нататък без сгъване в коленете. Постарайте се гърдите ви да са изпъчени през цялото време и брадичката да е прибрана към тях (двойна гуша), което аз очевидно не съм направил на снимката и вместо това се хиля най-безотговорно. Поемете дълбока глътка въздух в корема си.Fitwell.bgСега хванете дъмбела (или пудовката) с една ръка (може и с две, ако е пудовка) и го дръпнете към себе си. Веднага след това бързо обърнете посоката му на движение с рязко избутване на таза напред. В крайна позиция трябва да сте напълно изправени, а тежестта да се намира на нивото на очите или малко по високо. За да завършите движението качествено, е добре в този момент силно да стегнете седалищните мускули. Издишайте, но не се отпускайте, за да не изгубите контрол върху съпротивлението.

Имайте предвид, че суингът няма нищо общо с раменното повдигане на дъмбели напред. При него има динамика през цялото време, а основното движение идва от таза. Ръцете участват само под формата на своеобразни "въжета", на които тежестта се люлее под въздействието на силния импулс, който генерирате от средата на тялото. В клипчето по-долу ще видите правилното изпълнение, както и малко по-подробни инструкции за боравещите с английски език.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 25.04.2013 | 22:16
    Колко пъти във седмицата и какви серии и повторения , и почивки между тях се правят , за да се постигне ефекта за отслабване със суинг?

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май